Újat emeltek a régi helyére

2023.04.12. 17:02

Nagypénteken áldották meg a kőkeresztet Tatabányán

Nagypénteken sok helyen felidézték a hívek Krisztus szenvedéseit, a keresztút történeti stációit. Így volt ez Tatabányán is. A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) tatabányai híveivel a megyeszékhely központjában adták elő Jézus Krisztus szenvedéseinek történéseit. A passiójátékra sokan voltak kíváncsiak.

Kiss T. József

A nagypénteki keresztútszertartást követően a hívek a Szent Mihály-templom közelében újonnan állított kőkeresztet avatták fel, majd felszentelte és megáldotta azt Gedő Attila atya, címzetes főapát. 

Több száz évvel ezelőtt a mostani Búzavirág út – akkor Mészárosok útja – mentén állt kőkereszt, de az az út építésénél elveszett. Több kőkereszt is állt Tatabánya egyik településén, Bánhidán, de nagy bizonyossággal egyik sem került elő. „Nincs más megoldás, újat kell állítanunk” – gondolta ezt két, ma már nyugdíjas önkormányzati képviselő, Ízing Mihály és dr. Németh Imre. Felfigyeltek arra is, hogy a többi városrésznek már megvannak, „előkerültek” a helyreállított új vagy régebbi kőkeresztjei. 

Mindegyikük bánhidai lakos, így összefogtak és saját költségen finanszírozták az emlékhely kialakítását, állítását. Elhatározták, hogy új kőkeresztet állítanak Isten dicsőségére, bánhidai őseik emlékére. A majd négy méter magas, tardosi vörösmárványból készült alkotást Szileczki Zsolt faragta ki. Köszönet illeti Kelemen Imre építőanyag-kereskedőt, aki saját területéből adott át erre a nemes célra. „Örömünkre szolgál az is, hogy a városi képviselő-testület egyhangúlag szavazta meg, hogy legyen ismét Bánhidán kőkereszt, korpusszal. Az elkészült kőkereszt mondhatjuk, Bánhida 15. stációja. A korábbi időkben tájékozódási pont és találkozóhelyek is voltak ezek az út menti kőke- resztek.” 

A kőkereszt avatóünnepségén a Bánhidai Szlovák Nemzetiségi Dalkör adott műsort, elénekelték a magyarországi szlovákok himnuszát és a leg- ősibb magyar Himnuszt is. 
 

A kőkeresztállítás kezdeményezői dr. Németh Imre és Izing Mihály korábbi önkormányzati képviselők voltak, akik saját költségükön állíttatták az emlékhelyet, amelyet tardosi vörösmárványból faragott ki Szileczki Zsolt. Fotó: Kiss T. József

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában