Rangos verseny

2023.04.28. 20:51

Három diák jutott az országos döntőbe a győri Pattantyús-iskolából

Automatikai is és elektronikai ismeretek tárgyból három győri fiatal jutott be a az ország egyik legrangosabb diák szakmai versenyének fináléjába. A fiúk mindhárman a győri Pattantyús-Ábrahám Géza Technikum (PÁGISZ) tanulói.

Dániel Viktória

Alig harminc diák juthat be szakmai érettségi tárgyanként az Ágazati és ágazaton belüli specializáció szakmai érettségi vizsgatárgyak versenyének (ÁSZÉV) fináléjába. A helyi előválogatónak idén a Lukács Lukács Sándor Járműipari és Gépészeti Technikum adott otthont, a döntőt szóbeli része pedig Szolnokon rendezték. A megyéből automatikai is és elektronikai ismeretek tárgyból három PÁGISZ-os diáknak sikerült kvalifikálnia magát. A döntőben Nagy Gergő harmadik helyezést ért el, Laskovics Dániel tizenegyedik, Csíkász Levente pedig tizenötödik lett.

– Nagyon megdolgoztak érte a fiúk. Ez a siker másfél év kemény munka gyümölcse, minden nap nulladik órába jöttek és készültünk, ha olyan téma volt nap közben is kerestünk lyukas órát, hogy átbeszéljük – mondta el felkészítő tanáruk Hegedüs József. – Tíz éve veszünk részt ezen a versenyen, a legjobb tízben már többször volt tanulónk, de ez az első alkalom, hogy a dobogóra is felállhatott egyikük, ami a fiúk kiváló teljesítménye mellett külön öröm.

A három fiataloknak rendkívül szoros mezőnyben kellett megállniuk a helyüket. A selejtezőt követően egy írásbeli és egy szóbeli fordulón is bizonyítaniuk kellett.

Nagy Gergő, Laskovics Dániel, és Csíkász Levente idén érettségizik

– Az írásbeli feladatok, típusukban nagyon hasonlítottak az emelt érettségihez, csak jóval nehezebbek voltak. A szóbelin pedig egy komplex tételt kellett kifejteni – mondták el a tanulók. – Ez mindenkinek ugyan az volt. Három témakört foglalt magában, a váltakozó áramot, a félvezetőket és digitális elektronikát. Először általánosságban kellett bemutatni őket, majd egy-egy feladaton keresztül kellett részletesebben beszélni róluk. Erre húsz percünk volt, amitől első hallásra kicsit megrettentünk, de végül nagyon kevésnek érződött. Végül is a tanár úr egy-egy témakörről beszélt egy órát, nekünk meg háromra volt húsz percünk. Összességében nagy élmény volt a verseny, nehéz , de aktuális és izgalmas feladatokkal. Nagyon izgalmas, hogy a kezdeti, másfél évvel ezelőtti tudásszintünkről, hova jutottunk mostanra.

Nagy Gergő, Laskovics Dániel, és Csíkász Levente idén érettségizik, más-más területen ugyan, de maradnak alma materükben a technikusi képzésre, ezt követően pedig villamosmérnöki, automatizálási és járműipari területen szeretnének elhelyezkedni. A verseny ehhez is jó alapot jelent, mivel a szakirányú továbbtanuláshoz 100, valamint 50-50 pontot kapnak a felvételinél. Emellett a versenyzés terén is komoly terveik vannak.

– Nem dőlhetünk hátra. Az érettségi után elkezdjük a technikusi képzésben részvevőknek szóló Országos Szakmai Tanulmányi Versenyre a készülést, a nagy cél, hogy mindhárman dobogósok legyünk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában