Éves beszámoló

2023.04.12. 17:01

Évértékelő értekezletet tartott a Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség

A Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség a járványhelyzet jelentős javulását követően négy év után ismét évértékelőt tartott április 6-án, amelyet a jelenlétével megtisztelt dr. Lajtár István legfőbb ügyész-helyettes is.

kisalfold.hu

Dr. Reszl Ildikó főügyész köszöntőjében kiemelte, hogy legutóbb 2019-ben volt évértékelő értekezlet, a pandémia és energiaválság okozta nehézségek mellett az ügyészek időszerűen, szakszerűen és törvényesen látták el a feladataikat, ezen túlmenően nagy hatékonysággal alkalmazták a büntetőeljárási törvény eljárást gyorsító rendelkezéseit. Az ügyészség megfelelt az egészségvédelem és takarékosság követelményeinek. A főügyész röviden kitért a főügyészség személyügyi és gazdasági helyzetére.

Dr. Széplábi Rezső büntetőjogi főügyészhelyettes a büntetőjogi szakág tevékenységét értékelve kiemelte, hogy a vármegyében az utóbbi 3 évben folyamatosan csökken - az elmúlt évhez képest 3,4%-kal - a regisztrált bűncselekmények száma. Az elkövetők száma 6,9%-kal kevesebb volt, mint a megelőző évben. Az általános csökkenéstől eltérően az embercsempészés bűntettének száma több mint háromszorosára emelkedett. Az eljárást gyorsító jogintézmények közül a büntetővégzés hozatalára tett indítványok és bíróság elé állítások aránya együtt 76,8%-ot tett ki. A vádemelések 21 %-ában az ügyészek az elkövető beismerése esetére mértékes indítványt tettek, amely nagy arányban előmozdította, hogy a bíróságok elsőfokon tárgyalás nélkül előkészítő ülésen fejezzék be az eljárást. A vármegye váderedményessége 99,71% volt, amely az országos rangsorban a második legmagasabb arány.

Balról jobbra: Hadaróné dr. Izsáki Mariann közjogi főügyészhelyettes, Dr. Lajtár István legfőbb ügyészhelyettes, Dr. Reszl Ildikó főügyész, Dr. Széplábi Rezső büntetőjogi főügyészhelyettes.

Hadaróné dr. Izsáki Mariann közjogi főügyészhelyettes ismertetetést adott az ügyészség közérdekvédelmi, ennek részeként a törvényességi ellenőrzési, magánjogi, büntetés-végrehajtási felügyeleti tevékenységéről. A törvényességi ellenőrzés fogyasztóvédelmi, gyámhivatali, környezet- és természetvédelmi, továbbá a hozzátartozók között elrendelt ideiglenes megelőző távoltartással kapcsolatos, vadászati hatósági, ingatlan-nyilvántartási, szociális és egészségügyi ügyköröket érintett. A hozzátartozók közötti megelőző távoltartás elrendelése érdekében 69 esetben lépett fel a főügyészség. A gyermekek veszélyeztetettsége miatti hatósági eljárást 62,5%-kal több esetben  kezdeményeztek, mint az azt megelőző évben. A főügyészség magánjogi ügyintézése során 2022-ben is törekedett arra, hogy a bírósági eljárást megelőzően perelhárító ügyészi kezdeményezést, civil felszólítást adjon ki annak érdekében, hogy a civil szervezetek és a gazdasági társaságok a törvényes működés helyreállítása érdekében önként orvosolják a jogsértést. Ezért a civil felszólítások száma 48,8%-kal, a cégjogi perelhárító ügyészi intézkedések száma 74,2%-kal nőtt. Az elektronikus kereskedelemmel foglalkozó cégek honlapon közzétett általános szerződési feltételei vizsgálata eredményeként 9 per előtti felhívást bocsátott ki a szakág.  

Dr. Lajtár István legfőbb ügyész- helyettes úr a hozzászólásában kiemelte, hogy a Komárom-Esztergom vármegye ügyészi szervei magas színvonalon látták el az elmúlt évi feladataikat, majd szólt az idén hatályba lépő jogszabályváltozások következtében az ügyészi szervezetre háruló feladatokról. A legfőbb ügyész-helyettes a 2023-as év feladataként határozta meg az időszerű, szakszerű, törvényes ügyintézés fenntartását, majd megköszönte a főügyészség valamennyi munkatársának az elmúlt évben végzett munkáját.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában