Helyi közélet

2023.04.21. 14:51

Djazták a példaértékű műemlékgondozást - ICOMOS-díjas a sopronbánfalvi Kárpáti malom

Az ICOMOS megtisztelő díját vehette át a sopronbánfalvi Kárpáti malom példaadó műemlékgondozásért dr. Kárpáti György tulajdonos a műemléki világnapon. A régi erdei malom felújítása igazi családi sikertörténet.

Bódvai Ildikó

A családi örökség rekonstrukciója tizennégy év alatt, több lépcsőben valósult meg.

Fotó: Máthé Daniella

- Rendkívül megtisztelő ez a díj, álmomban sem gondoltam ekkora elismerésre, amikor megkezdtük a Kárpáti malom felújítását. Köszönet mindazoknak, akik az elmúlt tizennégy évben a felújításhoz iránymutatást és hatékony segítséget nyújtottak, köztük Nemes András művészettörténésznek, Józsa Dávid építésznek, Faragó Zsolt kőfaragó restaurátornak és a kivitelezésben közreműködő cégeknek. Hálával tartozom a kitartó támogatásért a családomnak is, mindenek előtt a feleségemnek, akinek a malom visszavásárlását köszönhetem - mondta elérzékenyülten dr. Kárpáti György, a malom tulajdonosa.

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága az építészeti és kulturális örökség folyamatos és szakszerű gondozására hívja fel a társadalom figyelmét, ezért minden évben ICOMOS-díjjal tüntetik ki az általuk legjobbnak ítélt műemléki helyreállításokat. Idén két épület kapott ICOMOS Díjat és három - köztük a Kárpáti malom - Példaadó Műemlékgondozásért Díjat. A díj célja bemutatni azokat a módszereket, amelyek a legjobban segítik a helyi értékek fennmaradását és megőrzését.

Dr. Kárpáti György az ICOMOS Példaadó Műemlékgondozásért Díjával. 

- Budapesten, a városháza dísztermében volt kedden a díjátadó, ahová a feleségem és Balázs fiam kísért el. Megható volt a taps, amit a malmot bemutató prezentáció kapott a jelenlévő műemléki szakemberektől, építészektől. Úgy gondolom, ennek a díjnak az elnyerésében nagy szerepe volt az ICOMOS magyar bizottsága főtitkárának,  dr. Veöreös Andrásnak, aki a helyi műemléki hivatal vezetője. Ő az elejétől figyelemmel kísérte a Kárpáti malom tizennégy éven át tartó műemléki helyreállítását. Ez idő alatt hét pályázaton vettünk részt, mindegyikhez ő adta ki a hatósági engedélyt, minden lépést, apró mozzanatot ismert - tette hozzá Kárpáti doktor, aki civilben háziorvos.

Az épületegyüttes rekonstrukciója több lépcsőben valósult meg, először a malom tetőszerkezete újult meg, azután a belsőépítészet, majd a gépészeti rész.  Ma ugyanúgy képes az őrlésre a malom, mint hajdanán. Megtörtént a fűtési és elektromos rendszer kiépítése, a faragott kőablakok restaurálása. Az épületet tavaly ősszel megkapta a Soproni Városszépítő Egyesület Winkler Oszkár-díját. Egyre inkább megtelik élettel, kialakítottak benne egy emlékszobát Kárpáti Sándor zeneszerző tiszteletére, az egyik földszinti épületrészben pedig megnyílt Sopron első cicás kávézója, a Malmacska.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában