kisalfold.hu podcast

2023.03.03. 06:47

Végtelen érték van ránk bízva - Bevált a győrszentiváni szombati tanítás? - podcast Hardi Titusz atyával

Négyezer diák és négyszáz tanár tartozik országszerte a bencés iskolahálózat kötelékébe, melynek fenntartója a Pannonhalmi Főapátság. Hardi Titusz atya, oktatási főigazgató beszélt nekünk arról, milyen elvek mentén zajlik az oktatás az iskolákban, mit jelent a regula szerint a gyermekközpontú oktatás.

Bella Violetta

Bella Violetta újságíró és Hardi Titusz - Fotó: Rákóczy Ádám

A bencések alapállását az a mondat határozza meg, hogy „Isten teremti az embert, a saját képmására és hasonlatosságára”. – A Szentírás e mondatából következik, hogy a gyermek, aki ránk van bízva, végtelen értéket képvisel. Ezért az, hogy gyerekközpontú iskola vagyunk, az nekünk olyan belső meggyőződés, amiből nem engedhetünk. Akkor sem, ha nehéz helyzetbe kerülünk, mert a gyerek rosszalkodik, nehezen kezelhető, sajátos nevelési igényű vagy beilleszkedési gondokkal küzd. Amikor a legnehezebb perceket élem vele, akkor fontos emlékeztetnem magam erre, és úgy nézni rá, hogy ez az érték ott van benne, az én dolgom, hogy az előjöjjön. Hogy az a kincs, ami benne van, láthatóvá váljék. 

Hallgassa meg!

Bár természetes szándék ez a tehetség kibontakoztatására, mégsem versenyistálló egy bencés iskola, mert tartják: senkiről sem szabad lemondani. 

– A regula azt mondja, az apát Krisztus helyettese a monostorban, rá van bízva a nyáj, és számon is fogják kérni őt az ítélet napján. Azt szoktam mondani, amikor a tanár belép a terembe, abban a közösségben az apát szerepét kapja meg. Mindent úgy kell rendeznie, hogy legyen, ami után az erősek vágyódnak, de a gyengék se riadjanak vissza. A legjobb diák se gondolja azt, hogy holnap kapja a Nobel-díjat, de aki a kettesért küzd, az se veszítse el a kedvét. Ez a benedeki gondolat különböztet meg az elit iskoláktól. Ha már egyszer valakit felvettünk, de kiderül, picit kevésbé csillogó gyerek, aki küzd a kettesért-hármasért, nem küldjük el. Nem ő fogja javítani az átlagot, nem ő viszi előbbre az iskolát a rangsorban, de a nevelés, amit vállaltunk, fontosabb. 

De nemcsak a diák, a tanár is fontos. Ezért tartanak például minden évben bencés peda­gógiai napokat, melyeknek szakmai jellege mellett a lelkisége is erős. 

– Változik az oktatási környezet. Ahogyan tanítottam 20 évvel ezelőtt és jól működött, az ma nem működik, nem mehetek be az osztályba ugyanazzal az eszköztárral. Másképp vannak összerakva a gyerekek. Azt a tanárt, aki megszenved ezzel, segítenünk kell. Fontos, hogy elmondhassa, hol szorít a cipő. 

A 2023-as év legnagyobb feladatának azt látja, hogy stabilitást adjon a fenntartó az oktató-nevelő munkához. – Mindennél fontosabb, hogy jó tanáraink legyenek és meg tudjuk őrizni őket. Ha nem is tudjuk a kétszeresére emelni a fizetésüket, nagyon hálásak mindenért, amiben kifejeződik, hogy fontosak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában