Megoldják az ügyeletet a nőgyógyászaton

2023.03.04. 06:46

Újra lehet majd szülni hétvégén Mosonmagyaróváron a Karolina kórházban

– Minden híresztelés ellenére nem készülünk kórházbezárásra sem Mosonmagyaróváron, sem máshol, illetve hamarosan hétvégente is újra biztosítani tudjuk a szülészeti ellátást a Karolina Kórházban, a megyén belüli átszervezéssel. Erről egyeztettem dr. Jávor Lászlóval, a vármegyei kórház főigazgatójával – tudatta a Kisalföld érdeklődésére Takács Péter, a Belügyminisztérium államtitkára.

Mészely Réka

A mosonmagyaróvári kórház szakmai portfóliója nem változik – hangsúlyozta Takács Péter államtitkár. Fotó: Kerekes István

Karolina Kórház: változott az ellátás címmel számoltunk be arról, hogy márciustól hétfő reggel 8 órától péntek délután 4 óráig a szülészeti és nőgyógyászati osztályra, valamint a csecsemő- és gyermekosztályra érkezőket folyamatosan, nappali és ügyeleti munkarend szerint fogadják, ebben az időszakban a szülések biztosítottak. Azaz ezen kívül a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház mint vármegyei irányító kórház biztosítja az ellátást. 

E döntésnek óriási visszhangja lett, nemcsak Mosonmagyaróváron, hanem országosan is. A Kisalföld a Belügyminisztériumhoz fordult. 

– A mosonmagyaróvári kórház szakmai portfóliója nem változik, így továbbra is lesz szülészet – hangsúlyozta kérdésünkre Takács Péter, a Belügyminisztérium államtitkára. Kiemelte: a témában egyeztetett dr. Jávor Lászlóval, a vármegyei kórház főigazgatójával. Azon vannak, hogy a megyén belüli átszervezéssel biztosítani tudják hétvégente is a szülészeti és nőgyógyászati osztály zavartalan működését. A szerződések megkötése tart, várhatóan néhány héten belül a régi rend szerint megy az ellátás. 

Az államtitkárt a Karolina gyermekosztályának sorsáról is faggattuk: erre azt mondta, e témában a szakmai kollégium csecsemő- és gyermekgyógyászati tagozatának kezdeményezésére országos egyeztetés zajlik. A cél az, hogy a legmodernebb ellátási szemléletnek megfelelő formában működtessék a gyermekosztályokat. 

– A sürgősségi osztályok esetében adminisztratív oka van a változásnak, azonban az ellátás szakmai tartalmát tekintve ugyanúgy megmarad. A sürgősségi betegellátásnak nem feltétele egy osztály megléte – tette hozzá Takács Péter, megjegyezve, hogy a térség országgyűlési képviselőjével, Nagy Istvánnal is többször egyeztettek a mosonmagyar­óvári kórház sorsáról. 

Többször is beszámoltunk arról, hogy ugyan az egészségügyi intézmény állami fenntartású, a mosonmagyaróvári önkormányzat jelentős összegeket fordított a kórházra. Elsőként 72 millióról döntött a képviselő-­testület a 2021. július 1-jétől fokozatosan visszavezetett, újraindított egységek támogatására. A tavalyi költségvetésben újabb támogatást határoztak meg 90 millió forintos összegben. Ebből szintén a 2021-ben újraindított egységek további működtetéséhez, a sebészeti, szülészeti-nőgyógyászati, gyermekgyógyászati ellátást nyújtó orvosi és egyéb szakdolgozói körben az egészségügyi szolgálati jogviszony szerinti óradíjak feletti juttatásokhoz járult hozzá a város. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában