Frissül

2023.03.15. 06:59

Eloltották a tüzet Fertőrákos térségében. Mintegy 2,5 négyzetkilométeren égett a nádas - Fotók, videók

Hajnalban terjedt át a tűz Ausztria felől, 25 hektáronáron ég a nádas.

kisalfold.hu

Fotó: Szalay Károly

19:00 - Több mint 12 óra alatt fékezték meg a lángokat - civilek is segítettek

A soproni, a mosonmagyaróvári, a győri, a kapuvári, a csornai, a lébényi, a sárvári, és a szombathelyi hivatásos, továbbá a fertőrákosi, a nagylózsi, a hegykői, a sopronhorpácsi, az osli, a völcseji, és a peresztegi önkéntes tűzoltók oltották el a lángokat. A  katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával ötvenhárom hivatásos tűzoltó tizennyolc járművel vett részt az oltási munkálatokban. Hét önkéntes tűzoltó egyesület tagjai hét járművel segítették a hivatásosok munkáját.

A helyszínen két civil önkéntes a csónakjaikkal az egységeknek segítettek egy csatornán átjutni a túlpartra.

Az oltást nehezítette az erős szél, és az, hogy a szálló pernye újabb helyeken gyújtotta meg a nádast. A tüzet végül több, mint tizenkét óra alatt fékezték meg az egységek. A tűz körülményeinek tisztázására a katasztrófavédelem tűzvizsgálati eljárást indított. Az eset során nem sérült meg senki - közölte a katasztrófavédelem.

16:30 - Szabó József soproni halőr reggel óta segítette a tűzoltókat

" 23:30 órakor vettem észre, hogy vörös az ég alja. Először azt hittem, hogy valami ház ég Fertőrákoson. Reggel a Facebookon olvastam, hogy a nádas ég. Mivel a hajóm Fertőrákoson a virágosmajori kikötőben van, így azt féltve jöttem azonnal a kikötőbe. Azóta a tűzoltók munkáját segítem" - mondta el Szabó József. 

Szabó József soproni halőr
Fotós: Rombai Peter 

25 autóval oltották a lángokat

A kisalfold.hu-nak dr. Németh Ramóna tűzoltó főtőrzsőrmester, a katasztrófavédelem szóvivője elmondta, hogy a tűz oltásában 53 hivatásos tűzoltó 18 autóval, és 7 önkéntes tűzoltó egyesület 7 autóval vett részt. A tűz keletkezéséről csak a tűzvizsgálat lezárását követően tudnak pontos információt nyújtani, de mint mondta, vélhetően az osztrák oldalról terjedt át a magyar területekre.

15:15 - A tűzoltók eloltották a lángokat Fertőrákos külterületén, ahol nagy területen, mintegy két és fél négyzetkilométeren égett a nádas a Fertő-tó partján.

A soproni, a csornai, a kapuvári, a sopronkövesdi, a sárvári, a szombathelyi, a győri és a lébényi hivatásos, valamint a fertőrákosi, a nagylózsi, a hegykői, a sopronhorpácsi, az osli, a völcseji, a nagycenki és a peresztegi önkéntes tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett dolgoztak a tűz megfékezésén. Az egységek lánggal égést már nem tapasztalnak, az utómunkálatok közben folyamatosan átvizsgálják a területet - közölte a katasztrófavédelem.

13:16 - Körülhatárolták a lángokat a tűzoltók Fertőrákos térségében

A tűzoltók körülhatárolták a lángokat Fertőrákos külterületén, ahol nagy területen égett a nádas a Fertő-tó partján. A tűz mintegy két és fél négyzetkilométernyi területet érintett - közölte a katasztrófavédelem.

13:00 - Magyar bajtársaiknak is köszönetet mondtak az osztrák tűzoltók

Posztjukban leírják, hogy kedden, 22:50-kor riasztották őket a szeméttelephez, ahol akkor már erős tűzzel kellett szembenézniük. Ott györs közbelépésüknek köszönhetően azt meg tudták akadályozni, hogy az épületre is átterjedjenek a lángok. Azonban az erős szél miatt a tűz gyorsan terjedt a nádasban, ahol a tűzoltók nem tudták megközelíteni. Egy hernyótalpas nádvágógépen juttattak vizet a területre, erről tudták folytatni az oltást. Beszámolójuk szerint, hajnali fél háromkor gyorsan terjedtek a lángok a magyar határ felé, nem sokkal később pedig már több száz méteren égett a magyarországi nádas.
A kora reggeli órákban az osztrák oldalon csökkent a tűz intezitása, így ott meg tudták kezdeni az oltást. A magyar oldalon tovább égett, és a tűz már a fertőrákosi kikötőhöz közelített. Bejegyzésüket azzal zárják a mörbischi tűzoltók, hogy köszönetet mondanak minden segítségért - munkagépek, szendvicsek, kávé - amit kaptak, és a bevetési szervek mellett, kiemelték "magyarországi bajtársaik" kiváló együttműködését.
 

12:30 - Fertőrákos polgármestere is a helyszínre érkezett - Drónnal is átvizsgálták a területet a tűzoltók
Fertőrákos önkormányzata teával és élelemmel segítette az oltásban résztvevő, éjjel óta talpon lévő tűzoltókat. A délelőtt folyamán Palkovits János polgármester is a helyszínre érkezett. 

- Magyar oldalon a tűz leginkább a mintegy nyolcvan hajó befogadására alkalmas virágosmajori kikötőt és a közelében lévő egykori püspöki tehenészetet veszélyeztette. Lakóépületek nem voltak veszélyben. A lángok Fertőmeggyes felől terjedtek át, ott gyulladt ki egy faszerkezetes épület. Az oltást nehezítette az erős szél, a nagy erőkkel kivonuló tűzoltóságnak sikerült megállítani a lángok tovaterjedését, így az Virágosmajornál nem terjedt  tovább - mondta a polgármester. Hozzátette a déli órákban a katasztrófavédelem szakemberi drónnal ellenőrizték a területet. Akkor úgy látták, kezdett csendesedni a tűz, már koránt sem jelentett akkora veszélyt, mint hajnalban - mondta Palkovits János. 

A Fertő-Hanság Nemzeti Park szakemberei is a helyszínen vannak, segítik a tűzoltókat a tájékozódásban és felmérik a természeti kárt. A legnagyobb veszélyben a békák vannak, valamint a nyári ludak, hiszen már megkezdték a költést. A füstben több menekülő vaddisznót és más állatot is lehetett látni.

11:40 - Nem jutnak közel a szerkocsikkal, fecskendőkkel

Információink szerint, a tűzoltók nem tudják az autókkal megközelíteni a tüzet, így vízzel nem is tudnak oltani, csak kézi eszközökkel tudják felvenni a harcot a lángokkal szemben.

 

Rengeteg madár menekül el a területről

11:20 - Heves szél nehezíti az oltást

Az időkép.hu széltérképe szerint Fertőrákosnál 11 órakor 6km/h erejű a szél, amit 11 km/h széllökések kísérnek. Sopronnál 30 km/órás szelet és közel 50 km/h széllökéseket mértek.

Forrás: idokep.hu

Szomorú a látvány Fertőrákosról nem sokkal fél 12 előtt:

Fotós: Olvasó
Fotós: Olvasó

10:13 - Védekeznek és oltanak
Továbbra is jelentős erőkkel dolgoznak a tűzoltók  a Fertő-tó partján, ahol nagy területen ég a nádas Fertőrákos külterületén. Az egységek, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett, a terület egyik oldalán a még nem égő területet védik, a tűz által érintett területen pedig támadó és védő vízsugarakkal dolgoznak - közölte a katasztrófavédelem.

A soproni, a csornai, a kapuvári, a sopronkövesdi, a sárvári, a szombathelyi, a győri és a lébényi hivatásos tűzoltók mellett a fertőrákosi, a nagylózsi, a hegykői, a sopronhorpácsi, az osli, a völcseji, a nagycenki és a peresztegi önkéntes tűzoltók érkeztek a helyszínre. 

Még Balfról is látható a hatalmas területen égő nádas füstje.
Fotós: Olvasó

Frissítve:

Fertőmeggyesről (Mörbisch) terjedt át a tűz 

A lángok kedden 23:00 óra körül a fertőmeggyesi hulladéklerakó mellett csaptak fel. A viharos széljárás miatt kezdetben fennált a veszélye annak, hogy a tűz átterjed a hulladéklerakóra is, de ezt a Fertőmeggyesi Önkéntes Tűzoltóságnak sikerült még időben megakadályoznia. Burgenlandban mintegy 40 tűzoltó végzi a lángok oltását. A viharos széljárás miatt a tűz hamar átterjedt a Fertő tó magyar oldalára is - írja az orf

Fertőrákos önkormányzata teával, élelemmel segíti a munkában résztvevő tűzoltókat

Korábban írtuk:

Több hektáros területen ég a nádas Sopron és Fertőrákos térségében, az országhatár közelében. A tűzhöz nagy erőkkel érkeztek ki a soproni, a csornai, a kapuvári, a sopronkövesdi, a sárvári, a szombathelyi, a győri és a lébényi hivatásos tűzoltók mellett a fertőrákosi, a nagylózsi, a hegykői, a sopronhorpácsi, az osli, a völcseji, a nagycenki és a peresztegi önkéntes tűzoltók. 

Az egységek a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett, vízsugarakkal és kéziszerszámokkal, több oldalról kezdték meg a lángok oltását. A tűzoltók munkáját az erős szél is nehezíti - közölte a katasztrófavédelem.

Pontosan két hete, március 1-jén Ausztriában, Sásony (Winden am See) és a Fertő-tó között okozott óriási tüzet a nádasban egy kigyulladt nádarató kombájn. Akkor szintén erős szél nehezítette az oltást, amelyen 13 tűzoltóság dolgozott 26 járművel és körülbelül 120 tőzoltóval és öt tűzoltó helikoptert is bevetettek.

 

Fotós: Olvasó - Dr. Nábrádi Sándor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában