Ötszörösére nőtt a számuk

2023.03.26. 17:59

Sokan ingáznak Győr-Moson-Sopronból - több mint 10 ezer magyar diák tanul Ausztriában

Ötször annyi magyar állampolgárságú gyerek tanul ma osztrák iskolában, mint 10 éve – ezt írja a „G7“ magyar gazdasági portál. A diákok száma 2022-ben átlépte a 10.000 főt, a növekedés egészen az érettségiig kitart. Az állami egyetemeken ugyanakkor csökkenőben van a magyar hallgatók száma.

kisalfold.hu

Illusztráció -

Forrás: volksgruppen.orf.at

Az előző tanévben 10 és fél ezer magyar állampolgár diák tanult az osztrák közoktatásban. Számuk 10 éve kezdett meredeken emelkedni, és 2020-ban haladta meg először a tízezres határt – írta a volksgruppen.orf.at.

A magyar diákok száma minden iskolatípusban gyorsan növekszik, arányuk a népiskolákban valamint az egyéves politechnikumokban a legmagasabb. Elemzésében a G7 portál azt jósolja, hogy a magyar diákok száma tovább növekszik majd, az ingázó szülők egyre nagyobb számban íratják osztrák iskolába a gyerekeiket.

Ausztriában az iskolások 17%-a külföldi állampolgár, közülük a magyarok száma nőtt a leggyorsabban az elmúlt években. 10 és fél ezres létszámával a magyar a negyedik legnépesebb külföldi náció az osztrák közoktatásban.

 Csak a német, a török és a szerb diákok vannak többen – állapítja meg az elemzés.

Amíg az alap- és középfokú oktatás szintjein folyamatos az emelkedés, az osztrák egyetemeken csökken a magyar állampolgárságú hallgatók száma. A G7 elemzése szerint ennek egyik oka, hogy egyre kevesebb magyarországi végzős tud elég jól németül vagy angolul az ausztriai tanulmányokhoz. Sokan ezért inkább valamelyik főiskolán vagy magánintézetben tanulnak tovább Ausztriában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában