A betegség nem válogat

2023.03.23. 18:10

Minden negyedik 65 év feletti soproni demenciával küzd

Huszonharmadik alkalommal szervezték meg Sopronban az Idősügyi Tudományos Szakmai Konferenciát, amelynek fő témáját a "Méltósággal megöregedni demenciában élőknek is" cím adta.

Papp Fanni

Farkas Ciprián, dr. Sütő Teréz és Hulák Zsuzsanna az Idősek Tanácsának tagja köszöntötte a konferencia résztvevőit. Fotó: Szalay Károly

Az Idősek Európai Háza Alapítvány közreműködésével a Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Karán tartottak meg az Idősügyi Tudományos Szakmai Konferenciát. 

A rendezvény fő témáját a "Méltósággal megöregedni demenciában élőknek is" cím adta, ugyanis a találkozón ismertették a 2022-es évi demenciaszűrés eredményeit. A csütörtöki konferencia vendégeit Farkas Ciprián polgármester köszöntötte, aki hangsúlyozta, felbecsülhetetlen társadalmi szolgálatot tesz a városban élő idős emberekért az Idősek Európai Háza Alapítvány. A polgármester felhívta a figyelmet a kormány által biztosított Gondosóra programra is.

- Országosan egyedülálló a Sopronban végzett időskori szűrés, amelyben 2002 óta tízévente felmértük a 65 év felettiek demenciában való érintettségét. A tavalyi demenciaszűrésben a véletlenszerűen kiválasztott több mint kettőszáz fő, illetve a Balfi úti idősotthon lakói vettek részt. Fontosnak tartjuk a felmérés, hiszen ebből látjuk hogyan változik a betegségben érintettek száma, s mint bebizonyosodott gyarapszik - mondta el dr. Sütő Teréz az Idősek Európai Háza Alapítvány elnöke.

A konferencián dr. Fábián Gergely szociológus ismertette a 2012. évi adatokkal összehasonlított 2022-es eredményeket. - Az egyik demográfiai eredmény, ami a Sopronban élőkre jellemző az a kettős öregedés. Ez azt jelenti, hogy egyre több idős él a városban, akik egyre hosszabb kort élnek meg. A nemek között is van különbség, hiszen a felmérés azt mutatja, hogy a hölgyek tovább élnek, mint a férfiak - kezdett bele a szociológus, aki a demenciáról elmondta, három kategóriában különböztethető meg függően az állapot előre haladottságától.

- Külön vizsgáltuk a városban élőket és azokat, akik bentlakásos intézményben vannak. A városban élők esetében 2012-ben 28 százalékos volt az érintettek száma valamilyen fokú demens betegségben. Az arányuk tíz év alatt tíz százalékot nőtt, tehát 38 százalékuk érintett. Mindez azt jelenti, hogy körülbelül minden negyedik 65 év feletti városlakó demens betegséggel küzd. A probléma az, hogy ugyan lehet lassítani különböző módszerekkel a súlyosságát, de előbb-utóbb romlik a mértéke. A bentlakásos intézményekben élők között jelentős az érintettek száma, hiszen ott már 57 százalékos az arány - részletezte dr. Fábián Gergely. Hozzátette, a felmérésből az is kiderült, hogy az alapfokú végzettséggel rendelkezők körében jóval több a betegek száma, de a magasabb iskolázottsággal rendelkezőket sem kerüli el a demencia. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában