Ellenőrzés után

2023.03.20. 14:58

Megvédenek a gátak – Felkészülten várják az áradásokat a vízügyi szakemberek

A kora tavasz a védművek, töltések, töltésszakaszok felméréséről szól a régiós vízügynél. A konklúzió: a védvonalak alkalmasak egy árhullám levezetésére, viszont a hódok sok kárt okoznak.

Gyurina Zsolt

A bejáráson is tapasztalták a szakemberek, mekkora károkat okoznak a hódok. A képen Nagy Imre.

Fotó: Csapó Balázs

  • Márciusban az Észak-dunán­túli Vízügyi Igazgatóság mind a négy (hansági, rábai, szigetközi, tatai) szakaszmérnökségének területén végigjárták a felügyeletük alá tartozó töltésszakaszokat a védelemvezetők a védelmi szervezeti beosztásuk alá tartozó műszaki kollégákkal.
  • A szakemberek megvizsgálták a töltések állapotát, a töltéskorona járhatóságát, a gyeptakaró és az előterek állapotát, a töltéstartozékok megfelelőségét.
  • A bejárásokon áttekintették a legutóbbi felülvizsgálat óta történt eseményeket, változásokat, és olyan lényeges dokumentumokat aktualizáltak, mint az árvízvédelmi terv vagy a védelmi szervezeti beosztás.

Átépített zsilipek

A szakaszokra újonnan beosztott munkatársaik a korábbi védekezések tapasztalatairól és az esetlegesen szükséges beavatkozásokról kaptak helyszíni tájékoztatást az ellenőrzések alkalmával. Ezekről jegyzőkönyvek készülnek, melyek segítségül szolgálhatnak a további árvízvédelmi felkészülési munkáknál.

A Hansági Szakaszmérnökségen fontos és pozitív változás, hogy a Rábca bal partján a Rába és a Rábca folyó mentesített öblözeteinek árvízvédelmi fejlesztése elnevezésű európai uniós projekt keretében megkezdődött a börcsi, mosonszentmiklósi, lébényi és mosonszentjánosi övcsatorna torkolati zsilipek átépítése. A régi, már nem megfelelően működő műtárgyak állapota az elsőrendű védvonal állékonyságát veszélyeztette, így a Mosoni-Duna-Rábcaközi öblözet árvízi elöntési veszélyének csökkentése érdekében rekonstrukciójuk már régóta indokolt volt.

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság ellenőrizte a védművek magasságát is, amelyet az állandó használat és a területi süllyedések is befolyásolnak. Képünkön Rácz Zsolt gátőr. Fotó: Csapó Balázs

Rágnak a hódok

A vízügy közölte: a bejáráson tapasztaltak közül fontos még kiemelni a hódok okozta kártételeket, melyek komoly gondot okoznak több területen. A hódjáratok miatt a parti sávok nehezen járhatók, a hullámtéri erdők, folyamatban lévő erdősítések is komoly károkat szenvednek. A kirágott fák eltávolítása a fenntartó utakról, töltésekről, depóniákról napi feladat.

A folyómedrekbe, csatornákba épített hódgátak a víz lefolyását akadályozzák, a szomszédos haszonnövényekkel beültetett területeken, erdőrészletekben anyagi károkat okoznak a gazdáknak. A károk csökkentése és elkerülése érdekében a hódgátak bontása a vízügy részére kiadott hatósági engedélyben foglalt előírások betartása mellett rendszeres feladata a szakaszmérnökségeknek. Összegzésként közölték: általánosságban megállapítható, hogy árvízi védvonalaikon nem történt jelentős változás, azok alkalmasak egy esetlegesen érkező árhullám biztonságos levezetésére.

Mérik a védművek magasságát

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság emellett ellenőrzi a védművek magasságát, amelyet az állandó használat és a területi süllyedések is befolyásolnak. Egy mozgó járműre rögzített GPS-műszer folyamatosan rögzíti a műholdak alapján meghatározott pozíciót, a szakemberek pedig ebből számítják ki a pontos értékeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában