30 milliós beruházás civil összefogásból

2023.03.17. 14:00

Jótékonysági gálestet rendeztek és szentmisét tartottak a Sokoró Kapujáért

A világ legnagyobb székelykapuját állítják fel idén júniusban a Győr-Moson-Sopron vármegyei Sokorópátkán. A mintegy 30 milliós beruházás teljes egészében civil összefogásból jön létre, a program fővédnökei Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát és Böjte Csaba testvér erdélyi ferences szerzetes.

kisalfold.hu

Forrás: sokorokapuja.hu

A kapu alkotói március 14-én jótékonysági gálaestet szerveztek, amelynek teljes bevételét a kapu megvalósítására fordítják. A Pannonhalmi Főapátság Dísztermében megrendezett esemény során a támogatók által felajánlott művészeti alkotásokat jótékonysági aukció keretében  értékesítették, a kapu létrejöttéhez továbbá tiszteletdíjuk felajánlásával az est fellépői is hozzájárultak.

Hortobágyi T. Cirill főapát, fővédnök-házigazda köszöntőjében a kapu szimbolikus jelentőségének bemutatása mellett a térségi és kárpát-medencei összefogás erejét is méltatta, a határon túli fővédnöki szerepet is elvállaló Böjte Csaba testvér pedig szent Márton cselekvő példáját állította párhuzamba a kaput felállítani tervező közösség tettrekészségével.

Az énekes-, táncos és prózai fellépésekkel színesített estet Nagy Feró alkalomhoz illő, felemelő előadása zárta, amit követően a mintegy 250 fő résztvevő egy a böjtidőre való tekintettel szerény, mégis kiváló hangulatú vacsorát fogyaszthatott el.

A gálaest másnapján, március 15-én Böjte Csaba testvér a Győri Székesegyházban teltházas ünnepi szentmisét mutatott be a Sokoró Kapujáért. A szertartás során gyűjtött adományokat a szervezők a gálaesthez hasonlóan szintén teljes egészében a kapu megvalósítására fordítják.

A két rendezvényen résztvevő összesen több, mint ezer ember mintegy 6 millió forint adománnyal segítette a világ legnagyobb székelykapujának létrejöttét.

A történelmi jelentőségű, monumentális méretekkel rendelkező, az Anyaország első közút felett átívelő kapujának a Pannonhalmi dombság szívében található Sokorópátka ad helyet. A kapu mellett a térségben honos gyümölcsfákkal és egyéb növényekkel szegélyezve alakítják ki az ökumenikus kápolnával, többfunkciós építményekkel és pihenőpontokkal tagolt, rekreációs és kulturális célokat egyaránt szolgáló Összetartozás terét.

A kapu és a park megvalósítása kizárólag közösségi összefogásból, adományokból, társadalmi munkából történik. A programot a helyi közösség mellett számos országosan ismert és elismert ember is támogatja.

A Sokoró Kapujának létrehozását a különböző értékű támogatói jegyek megvásárlása mellett rendezvények keretében és egyéni felajánlások révén lehet támogatni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában