Bolyai Matematika Verseny

2023.03.24. 14:59

Huszonöt iskola több száz tanulója mérte össze tudását Tatabányán

Immár 32. alkalommal hirdette meg a Bolyai János Általános Iskola a névadójáról elnevezett matematikaversenyt. Az érdeklődés idén is töretlen volt a verseny iránt, 25 tatabányai és környékbeli iskola tanulói neveztek be, évfolyamonként 10–10 diákkal.

Kiss T. József

A két híres magyar matematikus, Bolyai János és Bolyai Farkas nyomdokain haladnak, legalábbis a matematika területén azok a diákok, akik idén is beneveztek a tatabányai Bolyai általános iskola által meghirdetett versenyre. Rendszerint a tatabányai és környékbeli általános iskolák 3–8. év folyamos diákjai a célcsoport. Idén 25 iskola több száz tanulója mérte össze tudását, hogy kiderüljön, ki a legjobb matekos. A matematika elvont tudomány, így próbálják színesíteni a feladatokat. Minden évben sokan jelentkeznek a versenyre, töretlen az érdeklődés. 

A Bolyai Matematika Versenyről Váraljainé Vasecz Mária intézményvezető el­­mondta, ezt a versenyt 32 éve rendezik meg a tatabányai és környékbeli iskolák tanulói között, tulajdonképpen egy kistérségi verseny. A levelezős fordulók után a legjobb dolgozatokat megíró ifjú matematikusok jutottak a döntőbe, mintegy 150-en. 

Az ünnepélyes díjkiosztót a napokban tartották, amelyen Váraljainé Vasecz Mária intézményvezető köszöntötte a vendégeket és a diákokat. Elmondta, az iskola névadójának szellemiségét követve nagy hangsúlyt fektetnek a matematikakompetenciák, a logikus gondolkodás fejlesztésére. Évfolyamonként az 1–3. helyezetteket díjazták, összesen 19 diákot és felkészítő tanáraikat. 

Beszédet mondott dr. Kancz Csaba főispán is, melyben kiemelte, hogy a technika, a tudomány, az iparosodás nem tudott volna fejlődni, ha nincsenek jó matekosok. 

Dr. Takács Ádám, a Tatabányai Tankerületi Központ (TTK) szakmai vezetője is köszöntötte a résztvevőket. A sok díjazott diák között egy különdíjas is volt, a Bárdos László Gimnázium 8. évfolyamos diákja, Jackl Vivien, aki a Bolyai Matematika Versenyen minden évben az 1–3. hely valamelyikén végzett. 
 

A Szent Margit Gimnázium és Általános Iskola díjazott diákjai és felkészítő tanáraik: balról Vig Johanna, Bense Kamilla és Farkas Zita. A tanárok: Némethné Nánási Erika és Bércesné Hegedűs Rózsa. Fotó: K. T. J.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában