Szemétszedés

2023.03.08. 15:51

Felveszik a kesztyűt, falutakarító napon mutatnak példát Kajárpécen és Hidegségen is

Falutakarító napot tart Kajárpéc és Hidegség község március 25-én, szombaton. Évről- évre mindig akad tennivaló az utak mentén.

Ollári Gergely

Számos Győr-Moson-Soproni településsel együtt Kajárpéc is tart idén falutakarító napot. 2007 óta fognak össze a helyiek a környezetükért. 

– Tizenhat évvel ezelőtt a civil szervezetek segítségével hirdettük meg az első falutakarító napot – fogalmazott lapunknak Laki György polgármester. – Az eseményhez később a helyi intézmények is csatlakoztak. Minden márciusban megtisztítjuk Kajárpécet, idén március 25-én találkozunk. 

Volt olyan év, amikor több mint százan vettek részt Kajárpécen a programon. Az önkormányzat állítja össze az útvonalat: a faluba vezető utak mellett gyűjtik össze először a szemetet, utána azokat a területeket keresik fel, amelyeken évről évre sok a hulladék. 

– Belterületen általában nincs szemét, inkább külterületen. Mindig rendelünk konténert, amit aztán később elszállítanak. Évente körülbelül tizenkét köbméter szemetet szedünk össze, a helyiek fáradozását pedig meleg ebéddel köszönjük meg. Sokan érkeznek családostul, kisgyermekekkel, és mutatnak példát azoknak, akik nem vesznek részt az eseményen – tette hozzá az elöljáró. 

Volt olyan év, amikor több mint százan vettek részt Kajárpécen a programon.

Hidegséget mindössze ötszázan lakják, mégis minden évben tesznek a környezetért. Évente egyszer rendeznek takarítónapot, a tervek szerint ők is március 25-én, szombaton járják körül a falut. 

– Évek óta rendezzük meg a közös szemétszedést, igyekszünk az egész falut bevonni. A környezet védelme és a tisztaság a cél. Sajnos sok a szemét, főleg a három bekötőútnál, azok közül is inkább Nagycenk felé. Sajnos az emberek hajlamosak arra, hogy kidobálják az autóból az úttest mellé az üres flakonokat, műanyag dobozokat – mondta el lapunknak Dévény Zoltánné polgármester. 

Az elöljáró szerint belterületen elvétve találni csak szemetet, ezért a takarítónapokon mindig a külterületre összpontosítanak. Mint mondja, egészen meglepő dolgok kerülnek elő ilyenkor a televíziótól a használt pelenkáig. 

A településen él azonban egy-két olyan család, akik nem csak a falutakarító napokon szedik a szemetet. Gyermekeikkel együtt rendszeresen gyűjtik a hulladékot Fertőhomok irányában. 

– Minden alkalommal tizenöt-húsz zsák telik meg. Tavaly nagy örömmel csatlakoztunk a TeSzedd! akcióhoz is. Fontos, hogy szülőként úgy neveljük a gyermekeinket, hogy tudják, mi a környezetvédelem, és mit tehetnek érte. 

Hidegséget mindössze ötszázan lakják, mégis minden évben összejönnek húszan-huszonöten szemetet szedni. A kisgyermekes családok is lelkesen vesznek részt az akcióban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában