Szauter utca

2023.03.01. 06:48

Épül a csúcsmodern mentőállomás Győrben - videón az új központ

Látványosan épül az új győri mentőállomás a Szauter utca melletti egyhektáros területen. Az épület már tető alatt, épp a nyílászárókat helyezik be, a szobák körvonalai jól beazonosíthatóak.

Gyurina Zsolt

Az egyik legfontosabb győri fejlesztés munkái jól állnak. Fotó: Csapó Balázs

Rosta Máté, az Országos Mentőszolgálat nyugat-dunántúli regionális vezetője elmondta, hogy a megyei mentésirányítással és az irodai dolgozókkal együtt közel százan dolgoznak majd itt, persze a kivonuló állomány rotációja miatt nem egy időben. A mentőállomásról vonul, illetve itt tölti pihenő­idejét az öt huszonnégy órában szervezett, illetve az öt nappalos mentőegység. 

Videón az épülő győri mentőállomás

Éjszakai tartózkodók, rekreációs részleg 

– Az a mentőállomás, amit jelenleg használunk, még a kilencvenes években épült, így nagy lépés lesz a győri mentők életében, hogy egy magasabb minőséget jelentő és jobb műszaki feltételeket biztosító, nagy központtal gazdagodhatnak – fogalmazott Rosta Máté. – Az épületben lesznek a kivonuló állomány éjszakai tartózkodói, irodák, szociális helyiségek, öltözők, de két oktatótermet, egy rekreációs részleget, edzőtermet és szau­nát is terveztek az épületbe. 

Márciustól itt fogadják 

Az új háziorvosi ügyeleti ellátás 1830-as hívószámának a fogadása szintén az épületben lesz, az ügyeleti autók azonban nem innen indulnak majd. A vármegyei mentésirányítás is az épületben kap helyet, amely nemcsak a mentési feladatok hívásfogadását végzi, hanem tervezetten március elsejétől, a költözés napjától az új ügyeleti hívószám, a 1830-as fogadása is itt történik. 

Ősszel költözés és indulás 

Az egyik legfontosabb győri fejlesztés munkái jól állnak, a beruházás költsége több mint négymilliárd forint lesz. Kara Ákos lapunknak elmondta, hogy országgyűlési képviselőként karolta fel a mentők és a kórházi vezetés elképzelését, hogy új mentőállomást kapjon a város. A kormány a javaslatát támogatta, így kezdődhetett meg a Modern Városok Program keretében az építkezés. A határidők tarthatók, a kivitelezés nyárra, nyár végére befejeződhet, majd az engedélyezési folyamat zárultával ősszel költözhetnek a mentők. Kara Ákos hangsúlyozta: az országban egyedülálló, minden bizonnyal a legmodernebb mentőállomás lesz a győri. Hálás köszönet a mentők munkájáért, akár Győrben, akár vármegyénkben vagy az ország bármely településén is dolgoznak, tette hozzá. 

Napi 150–170 eset - A megyében naponta százötven-százhetven esethez vonulnak ki a mentők, a feladatokat összesen harminckét egység látja el. A leginkább terhelt Győr a napi ötven-hatvan esettel, ezen belül a város déli részéről kapják a legtöbb hívást. Az új központban 10 mentőautó, ebből két mentőorvosi kocsi kap helyet. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában