Nem szabad elfelejteni

2023.03.25. 11:30

Elérkezett a tavaszi óraátállítás ideje - vasárnap egy órával kevesebbet alhatunk - videó

Minden évben kétszer tekerjük az órát, tavasszal és ősszel - ebben nincs különbség 2023-ban sem, Győr-Moson-Sopronban.

kisalfold.hu

Kezdődik a nyári időszámítás, aminek köszönhetően tovább lesz világos, mielőtt beköszönt az este. 

Vasárnap hajnalban 2 órakor 3 órára kell átállítani az órákat.

 Így egy órával kevesebbet alhatunk a hét végén, ám azt majd október 29-én visszakapjuk. 

A nyári időszámítást energiatakarékossági okok miatt vezették be, Európában az unió 1997-ben szabályozta és egységesítette. A nyári időszámítás bevezetése óta azonban időről időre felmerülnek ellenvélemények is, amelyek az óraátállítás előnyeit vitatják. 

Az Európai Unió döntése szerint 2024-ben minden országnak véglegesen át kell állnia a választott téli vagy nyári időszámításra, elvileg ezután több óraátállítás nem lesz - igaz ezt a határidőt is már többször kitolták.

Érdemes körbejárni a háztartást és minden órát ellenőrizni, és ezt még vasárnap megtenni, mielőtt elfelejtjük. 

Mai napig kérdéses az is, hogy az emberi szervezetre milyen hatással van. Napokig még fejfájást és fáradtságot érezhetünk, elalvási nehézségekkel küzdhetünk. Ilyenkor látványosan emelkedik a figyelmetlenségből, fáradtságból eredő balesetek száma. Fontos tehát, hogy a lehetőségekhez mérten legyünk türelmesek és tudatosabbak, vigyázzunk magunkra az óraátállítást követő napokban.

A közlekedésben is az óraigazítás néhány belföldi és nemzetközi vonat menetrendjét érinti - további információk a mávcsoport weboldalán találhatóak.

  • A Keleti pályaudvarról 20:40-kor Bécsen át Salzburgba, közvetlen kocsikkal Zürichbe és Stuttgartba közlekedő Kálmán Imre EuroNight (EN 462), egy órás késéssel érkezik meg külföldi célállomására.
  • Salzburgból – zürichi és stuttgarti közvetlen kocsikkal – a Keleti pályaudvarra 10:49-kor érkező Kálmán Imre EuroNight (EN 463) körülbelül 60 perccel később érkezik Budapestre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában