kisalfold.hu podcast

2023.03.24. 06:34

Csapatban a sikerért - Hartyándiné Frey Aranka, a Győri Szakképzési Centrum főigazgatója Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott

Március 15-i nemzeti ünnepünkön a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést vehette át a köztársasági elnöktől Hartyándiné Frey Aranka, a Győri Szakképzési Centrum főigazgatója 40 éves szakmai életpályájáért és az oktatásért tett erőfeszítéseiért.

kisalfold.hu

Hartyándiné Frey Aranka, a Győri Szakképzési Centrum főigazgatója és Bella Violetta újságíró

E heti podcastunkban őt kérdeztük az oktatás átalakulásáról, arról, hogy a munkaerőpiaci igényeket miként szolgálhatják ki a győri iskolák, és mi a szerepe mindebben a centrumnak.

Hallgassa meg!

Szülei sportolók, és bár Hartyándiné Frey Aranka is szerette a csapatsportokat, az oktatás ragadta magával: tanító, majd testnevelés–matematika szakos tanár lett. Mórról az Apáczai-kar hozta őt Győrbe. A Gombos-iskolában kezdett el tanítani, ahol segítette az első balett tagozatos osztály létrejöttét. Iskolamenedzsment- és közoktatás-vezetői tanulmányokat, és rengeteg tanári és intézményvezetői tapasztalatot követően 2019-ben került az alakuló szakképzési centrum élére. 

– Az elsődleges feladatunk, hogy a munkaerőpiac igényeire reagáljunk. Egy jól prosperáló városban az itt élő családok gyermekeinek is biztosítani kell a lehetőséget. 

Aranka büszke arra, hogy az idén először megjelentetett technikumi rangsorban a százas listán tíz helyet foglalnak el a Győri Szakképzési Centrum képzései. A technikumi képzés nemcsak a szakiskolások egyetemre jutását könnyíti meg, de az egyetemistáknak is lehetőséget nyújt államilag finanszírozott formában, rövid idő alatt elsajátítani egy szakmát.

Hartyándiné Frey Aranka - Fotó: Csapó Balázs
Fotós: Csapó Balázs

– Csapatjátékosnak vallom magam, amit együtt – az intézményvezetőkkel, az egyetemmel, a kamarával, a cégekkel, a tankerülettel közösen – meg lehet csinálni, azt csináljuk meg! 

Ahhoz szokott, hogy ő terjeszt fel kollégákat, intézményvezetőket, ezúttal viszont kollégái úgy érezték, ideje, hogy forduljon a kocka. Az igazgató azt mondja, kevés esetben áll el a szava, de az érdemkereszt átvételekor olyannyira izgult, hogy a méltatásra is alig tudott odafigyelni. – Ami megragadt bennem, hogy az erőfeszítéseimet díjazzák, és ez jólesett. 

Az elismerésnek érzi ugyanakkor az elkötelező jellegét is, hogy tovább folytassa a munkát. – Szeretném, ha a százas listán az összes iskolánk fenn lenne, és ha még több diák szeretne az iskoláinkba bejutni. Borzasztó jó érzés ott állni egy díjkiosztón és látni a gyerekeket, akik sikereket érnek el a szakmájukban. Annak drukkolok, hogy minél sikeresebbek legyenek az iskolák és a gyerekeink. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában