Szervezeteknek, konyháknak és nagycsaládosoknak

2023.03.13. 11:26

Befőzőkészülék civil összefogással Tatabányán

A Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány és a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége a Komárom-Esztergom Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központtal együtt tartott közös sajtótájékoztatót civil missziójukról. 2016-ban indult jótékonysági akciójuk során 90 helyre juttattak el több mint 400 házi befőzőkészüléket, többek között közétkeztetési konyháknak, őstermelőknek, nagycsaládosoknak.

Kiss T. József

Házi befőzőkészülékeket adtak át Tatabányán, a civil közösségi szolgáltató megyei központjában. Jobbra a civil egyesületek képviselői. Fotó: Kiss T. József

Heizler Norberttől, a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) koordinátorától megtudtuk, évekkel ezelőtt indult el civil missziós tevékenységük. 

Korábban a szervezetünk jelölte ki az adományozottak körét, ez idéntől megváltozott. Országszerte felvettük a kapcsolatot a megyei civil közösségi szolgáltató központokkal, hiszen ők ismerik legjobban ezeket a szervezeteket. Mintegy kilencven helyen, köztük határon túli közösségeknek is több mint 400 készüléket adtunk át eddig. A kedvezményezettek között civil szervezetek, közétkeztetési konyhák, kisvállalkozók, illetve nagycsaládosok adományként vehettek át házi befőzőkészülékeket. Az érintettek közösségépítő programokat, motivációkat, sajtótájékoztatókat szerveztek. Idén tavasszal még tíz vármegyébe jutunk el, többek között Győrben is adunk át befőzőket

 – tette hozzá Heizler Norbert. 

Heizler Norbert az Ízig varázs szakácskönyvet is bemutatta.
Fotós: Kiss T. József

Komárom-Esztergom vármegyében az Esőemberekért Egyesület (Tata) és a „Kömlőd Kézenfog” Alapítvány képviselői vehették át a befőzőkészüléket. Az adomány mellé minden szervezet képviselője az „Ízig varázs” című szakácskönyvet is megkapta. 

Jelentősége van a házilag elkészített lekvárnak, ivólének, hiszen helyi termelőktől is meg lehet vásárolni a hozzá való gyümölcsöt, alapanyagot. 

„A helyben megtermelt és feldolgozott élelmiszerek a készülékeknek köszönhetően felértékelődnek, ráadásul egészségesek is. Az is jó, hogy megtalálták a programban a civileket. Felkeresett bennünket a CÖF, hogy gépeket adnának helyi termények feldolgozására, mi pedig ezt örömmel vettük, nem volt nehéz javasolni civil szervezeteket" – mondta el Mecseki Melinda, a Majki Népfőiskolai Társaság elnöke. 

Baginé Keveházi Ágnes, a Civil Központ szakmai munkatársa a „Kömlőd Kézenfog” Alapítványt és az Esőemberekért Egyesületet mutatta be. 

Schenk Lászlóné, az Esőemberekért Egyesület elnöke elmondta, nagyon örülnek a készüléknek, minél előbb szeretnék kipróbálni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában