Tájszintű együttműködés

2023.03.17. 07:14

A Szigetköz Natúrpark és a Pannontáj-Sokoró Natúrpark a köz szolgálatában Győr-Moson-Sopronban

A natúrpark egy, a helyi közösségek által létrehozott tájszintű együttműködés, amelynek célja az érintett tájak természeti és kulturális örökségének a megőrzése, bemutatása és a vidék fejlődését elősegítő hasznosítása.

Barki Andrea

A megyei értékként is nyilvántartott Szigetköz Natúrpark és a Pannontáj–Sokoró Natúrpark munkájáról Pető Péter, a Győr-Moson-Sopron vármegyei közgyűlés alelnöke, egyben a Szigetköz Natúrpark Egyesület elnöke számolt be nemrégen a közgyűlésen. Magyarországon jelenleg tizenhét natúrpark található. Képünk a tavaly őszi II. Szigetköz Tájegységi Értéknapon készült Győrzámolyon. Fotó: Csapó Balázs

A Szigetköz Natúrpark 

A Szigetköz Natúrpark 57.737 hektáron terül el, a 29 települést érintő feladatokat a Szigetköz Natúrpark Egyesület koordinálja. 2020 novemberében létrejött a Szigetköz Tájegységi Értéktár. Első alkalommal 2021-ben Dunakilitin, majd 2022-ben Győrzámolyon szervezték meg a Szigetköz Tájegységi Értéknapot, amibe számos települési értéktár bekapcsolódott. 

– 2022-ben elektromos meghajtású kishajókat szereztünk be környezetvédelmi feladatokra, valamint túrák kísérésére a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatósággal közösen. Kimle községgel együttműködve natúrparki tábort alakítottunk ki, ahol környezeti nevelési programokat szeretnének megvalósítani – mondta Pető Péter, a Magyar Natúrpark Szövetség és a Szigetköz Natúrpark elnöke. – A tábor működtetéséhez a kerékpárok, kenuk és installációs eszközök beszerzése jelenleg folyamatban van – tette hozzá. 

– A Szigetköz Turizmusáért Egyesülettel közösen a natúrpark közreműködött a Mosonmagyaróváron megszervezett Szigetköz Expo kétnapos konferencia programjaiban. A Szigetköz–Mosoni-sík LEADER Egyesület támogatásából ökomobilflotta szállítására alkalmas eszközt vásárolunk idén – sorolta az elnök az együttműködésben megvalósuló fejlesztéseket. Hozzátette, a Széchenyi István Egyetem „Insula Magna” kutatási programjának stratégiai partnereként is dolgozik az egyesület. 
A natúrpark sikeres rendezvénye volt az elmúlt évben az Aktív Családi Majális a Szigetközben című rendezvény, több mint ezer résztvevővel. Az eseményen számos vízi-, kerékpáros és gyalogos túra indult, emellett termelői piac, gyermekbarát családi programok is voltak. A sikerre való tekintettel idén már megkezdték az új aktív nap szervezését. 

– Összefoglalva a 2022-es történéseket, a Szigetköz Natúrpark életében ez az év dinamikusan, sok munkával és eredménnyel telt, emellett jelentős sajtónyilvánosságot is kapott a szervezet – szögezte le Pető Péter a beszámolóban. 

Petényi Mirkó, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ kommunikációs igazgatója, Pető Péter, a Magyar Natúrpark Szövetség és a Szigetköz Natúrpark elnöke, valamint Székely Rita, a Magyar Natúrpark Szövetség főtitkára a Szigetköz Expón. Fotó: Kerekes István

A Pannontáj–Sokoró Natúrpark 

A 2006-ban alakult Pannontáj– Sokoró Natúrpark 29 település részvételével 62.670 hektár területen fejti ki tevékenységét. A szervezőmunkát a Pannontáj– Sokoró Közhasznú Egyesület 2015-ben vette át. 

– Fontos tevékenységünk a környezeti nevelés, a szemléletformálás, a natúrpark értékeinek a lakossággal, fiatalokkal való megismertetése, ennek érdekében már több szakkört, előadásokat, tájsétákat valósítottunk meg. Egyesületünk nem foglalkoztat alkalmazottat, pályázati források mellett környezeti nevelési, szemléletformáló programok megvalósításával biztosítjuk a stabil működést – összegezte a natúrpark működését a beszámoló. 

Az egyesület az előző években több környezet- és természetvédelmi témájú pályázatot is megvalósított. Számos túrát szerveztek a Sokoró térség természeti környezetének és hagyományainak megismertetésére. Társasjátékot készítettek Hulladékmentes Sokoró elnevezéssel, valamint az Agrárminisztérium támogatásával Élmények az értékek mentén címmel fotókönyvet, illetve saját forrásból imázsfilmet jelentettek meg. 

2020-ban egy 200 oldalas térségi tananyag készült el a Pannontáj–Sokoró Natúrpark térségéről az általános iskolások számára. Mindkét évben több mint száz gyermek vett részt a natúrparkokról szóló vetélkedőjükön. Az elmúlt évben Szomszédolás a Pannontáj–Sokoró Natúrparkban címmel családi programot szerveztek Sokorópátkán. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában