Európa kulcsa volt egykoron

2023.03.29. 20:55

A győri vár visszafoglalásának 425. évfordulóját ünnepelték a Belvárosban - sok-sok fotó

A győri várat, vagy ahogy azt emlegették, Európa Kulcsát, 1598. március 28-29-én foglalták vissza a törököktől a Schwarzenberg Adolf herceg és Pálffy Miklós gróf vezette csapatok.

Barki Andrea

A 425. évforduló alkalmából a Szent László Határőr Hagyományőrző Egyesület és a Történelmi Vitézi Rend Területi Székkapitánysága emlékezett meg a történelmi városmagban.

Fotó: Csapó Balázs

– Már a következő évtől kezdődően március 28-án vagy 29-én püspöki hálaadó szentmisét és körmenetet rendeztek Győrben, a győri vár bástyáin álló úgynevezett Győr-keresztek érintésével – tudtuk meg Kovács Balázstól, a Győri Hely- és Családtörténet-kutatók Baráti Társasága tagjától.

– Ez a hagyomány mintegy két és fél évszázadon át töretlenül élt, mígnem 1852-ben a Bach-rendszer hivatalnokai be nem tiltották. A megemlékezések ezek után csak fű alatt folytatódhattak. A hivatalos megemlékezések sorát egy rövid időre 1898 és 1914 között sikerült feltámasztani, majd egy újabb évszázados kihagyás következett. 2010-ben több győri lokálpatrióta és hagyományőrző egyesület felélesztette a hagyományt.

A 425. évforduló alkalmából a Szent László Határőr Hagyományőrző Egyesület és a Történelmi Vitézi Rend Területi Székkapitánysága tegnap este a győri, Nagyboldogasszony Székesegyházban szentmisével emlékezett meg, amit Pápai Lajos emeritus püspök celebrált. Emlékbeszédet mondott dr. Pergel Elza alpolgármester.

A szentmise után körmenet indult a Pálffy-Schwarzenberg-emlékűhöz, ahol fellépett a Baráti Dalkör és citeraegyüttes is Komjáthi Erzsébet vezetésével, akik a Gyulai Márton által a 16. század legelején írt, Pálffy és Schwarzenberg hősi tettéről megemlékező győzelmi énekének (Epinicia) egy újabb feldolgozását adták elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában