Újabb mérföldkő

2023.02.09. 15:28

Áttörték az M85-ös autóút északi alagútjáratát Sopron mellett - galéria, videó

Újabb mérföldkőhöz érkezett az M85-ös gyorsforgalmi út építése az északi alagútjárat áttörésével. A járat lyukasztásán Pántya József helyettes államtitkár, Barcza Attila és Molnár Ágnes országgyűlési képviselő, valamint Farkas Ciprián polgármester vett részt.

kisalfold.hu

Az áttörés pillanata.

Fotó: Rombai Péter / RepeszTech

Az M85-ös gyorsforgalmi autóút északi járat lyukasztása történelmi pillanat, hiszen a Bécsi domb gyomrában fogadták a meghívottakat, akik kisvártatva meglátták azt a bizonyos fényt. Mindenekelőtt Pántya József, az Építési és Közlekedési Minisztérium útépítési beruházásokért felelős helyettes államtitkára felidézte az autóút mérföldköveit, majd ismertette a beruházás további lépéseit.

- Sopronnak és a térségnek az M85-ös autóút az elmúlt évtized legnagyobb beruházása. Amikor 2017-ben befejeztük a csornai útszakasz második ütemét, már láttuk, hogy lesz valami az M85-ből. Majd 2018-ban elkezdődött annak az 51 kilométeres szakasznak is a kivitelezése, amely a soproni keleti-csomópontig elhozta az autóutat. 2021. decemberére több ütemben elkészült a Sopron keleti- és fertőrákosi-csomópont között útszakasz, amelyhez kapcsolódott a Pozsonyi út új útvonalra helyezése. Mostanra jutottunk el egy újabb mérföldkőhöz, ami talán a legikonikusabb része, a 780 méter hosszú alagút - idézte fel Pántya József.

- Az alagút a több mint 4 kilométer hosszú gyorsforgalmi útszakasz része, ahol hamarosan egy csomópontot alakítunk ki. Ezt követően ideiglenesen visszatér a nyomvonala a 84-es számú főútra, ahol egy körforgalmat is kialakítunk. A projekt részeként egyébként a 84-es főút felújítása tavaly elkészült. A gyorsforgalmi út mellett készül Sopron észak-nyugati elkerülője több mint 3 kilométeren, ami kétszer egysávos lesz - folytatta a helyettes államtitkár. - A fejtési munkálatoknak voltak nehezítő és nem várt körülményei. Így két év alatt, 24 órás folyamatos munkavégzés mellett készült el a jelenlegi állapotára az északi alagút, de ezzel nincs vége. A most látottak az elsődleges szerkezet. A terveink szerint idén mindkét alagút esetében elkészülhet a másodlagos szerkezet is, ami 35 centiméter vastag vasalt betonozást jelent zsaluzókocsi segítségével. Jövőre készülhet el a valós útépítés és a biztonsági berendezések beszerelése, amik elengedhetetlenek egy alagúthoz. Reményeink szerint 2024-ben eljutunk addig, hogy megkezdjük a hatóságok bevonásával a tesztüzemet - részletezte.

Az alagút lyukasztáson Barcza Attila kiemelte, az alagútpár legnehezebb és legkockázatosabb munkája, a fejtés szerencsésen befejeződött. - Az itt látottak egy technológiai csoda és büszkék vagyunk arra, hogy hazánk leghosszabb alagútja kizárólag magyar szakembereknek köszönhetően jött létre. Az M85-ös autóút a jövőbe vezet, ami új távlatokat nyit. A fejlesztést sem a koronavírus, sem az energiaválság nem tudta megakasztani és továbbra is az a célunk, hogy a közlekedés gyorsabbá és biztonságosabbá váljon.

- Történelmi pillanat volt, amikor Sopron becsatlakozott a hazai gyorsforgalmi úthálózatba. A feladatunk, hogy a nehéz helyzetek ellenére fejlesszük a várost, jobbá és élhetőbbé tegyük. A kormány támogatásával képesek vagyunk arra, hogy ezen hatalmas beruházást megvalósítsuk. Több aspektust lehet felsorolni, hogy a gyorsforgalmi út mit hoz el számunkra. Amellett, hogy a jövőbe vezet olyan lehetőséget vetít fel a térképünkre, amivel korábban nem is mertünk számolni. Mindenek ellőt a gazdaságfejlesztésről kell, hogy szóljon. A logisztikára, mit üzletágra számítunk a városban, ami újabb piaci szereplőket vonzhat - hangsúlyozta Farkas Ciprián.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában