Újraélesztés

2023.02.04. 14:49

Újra hősöket képeznek a győri mentőállomáson

Nem csak a mentők menthetnek életet. Minden hónap első hétfőjén nyitva állnak a győri mentőállomás kapui azok számára, akik szeretnék megtanulni az újraélesztést. Az alapfogások mellett a hatékony segélyhívással és a fél­automata defibrillátor használatával is megismerkedhetnek az érdeklődők.

Dániel Viktória

A segélyhívás módját, a mellkaskompressziót és a félautomata defibrillátor használatát is megtanulhatják a résztvevők. Képünkön Kudoba Szabolcs, a győri mentőállomás mentőtisztje. Fotó: Rákóczy Ádám

Az Országos Mentőszolgálat 2018-ban indította el Hősképző névre keresztelt programját, amelynek célja, hogy szakemberek segítségével lehessen elsajátítani és gyakorolni az alapszintű újraélesztést. Térségünkben a győri mentőállomáson tartják az ingyenes oktatást. 

– Egyénileg és csoportban is érkeznek résztvevők – mondta el Kudoba Szabolcs, a győri mentőállomás mentőtisztje. – Előzetes egyeztetés után általános iskolai és gimnáziumi osztályok is érkeztek már hozzánk Hősképzésre, de egyedül vagy párban is jönnek. Nem kell semmilyen előzetes képzettség vagy tudás. Az elején kicsit mindenki zavarban van, de ez egy elég közvetlen, gyakorlat­orientált foglalkozás, így a képzés során hamar feloldódnak és a feladatra koncentrálnak. Sorra vesszük, hogy milyen információkat kell megadni a mentésirányítónak segélyhívásnál ahhoz, hogy a helyzetnek megfelelő mentőegység indulhasson a helyszínre. Megismertetjük a keringésmegállásra utaló jeleket, valamint gyakoroljuk a mellkaskompressziót és a félautomata defibrillátor használatát. A SzívCity és az ÉletMentő applikációt is bemutatjuk, amivel bárki rákereshet, hogy hol vannak ilyen eszközök közterületen.

Kudoba Szabolcs elmondta, hogy az utóbbi években egyre többen tudnak és mernek segíteni. Ehhez nagymértékben hozzájárult az is, hogy segélyhívás során a mentésirányító a mentők kiérkezéséig végig vonalban marad és segíti a tárcsázót. Így nem maradnak magukra, ha bizonytalanok valamiben, a szakember elmondja, mi a teendő. 

Hősképzés - Minden hónap első hétfőjén – kivéve, ha ünnepnapra vagy munkaszüneti napra esik – 15-től 17 óráig a győri mentőállomáson a Tarcsay Vilmos utca 11.-ben rendezik a képzést, amely ingyenes és előzetes regisztráció sem szükséges hozzá. További helyszínekről az Országos Mentőszolgálat honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában