Jó tudni!

2023.02.16. 18:11

Tűzvédelmi szabályokról Győrben - így kerülhetjük el az akár egymillió forintos büntetéseket

A tűzestek jelentős része megelőzhető lenne a szabályok pontosabb betartásával. A tűzvédelmi szabályokról, valamint az ezekhez szükséges dokumentációról tartottak előadást csütörtökön Győrben. Kiderült, a cégeknek és társasház üzemeltetőknek mire kell figyelniük, hogy elkerüljék a bajt, valamint a tízezertől egymillió forintig terjedő büntetést.

Dániel Viktória

Pillanatkép a győri tűzvédelmi előadásról.

Fotó: Csapó Balázs

Vállalatok tűz- és munkavédelmi szakembereinek tartott előadásokat a Győr Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség, a Létesítménygazdálkodási és Épületüzemetetési Szolgáltatók Országos Szövetsége és a fiREG.

– Számos tűzvizsgálatnál segédkezünk és azt tapasztaljuk, hogy a legtöbb probléma abból adódik, hogy az emberek nem tartják be a tűzvédelmi szabályokat – kezdte Lestyán Mária, a Magyar Tűzvédelmi Szövetség titkára.

A cégek- és a társasház-üzemeltetők kérdés esetén fordulhatnak a szövetséges és a területileg illetékes katasztrófavédelmi kirendeltséghez is.

– Fontos, hogy a katasztrófavédelem, néhány esetet leszámítva, mindig előzetes bejelentés után érkezik ellenőrzésre – mondta el előadásában Béres Tamás tűzoltó alezredes, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatósági szolgálatvezetője.

– A rendszeres ellenőrzés célja nem a büntetés, hanem a megelőzés. Vannak azonban helyzetek, amikor nem mérlegelhetünk és ki kell szabni a pénzbírságot, ami tízezer forinttól, akár kétmillió forintig is terjedhet. Fontos például az épület megközelíthetősége, szükség esetén a tűzjelzőrendszer megléte, annak folyamatos üzemeltetői ellenőrzése, valamint a megfelelő hő- és füst elleni védelem. Térségünkben sok a téves riasztás. Ez abból a szempontból pozitív, hogy sok helyen működik tűzjelzőrendszer.

Ugyanakkor kellemetlenséget is okoz, mivel ha nem tudjuk a helyszínen megállapítani, hogy mi okozta a téves jelzést, akkor a rendszert felül kell vizsgálni. A téves jelzések elkerülésére szintén tudunk tanácsokat adni a vállalkozóknak.

Béres Tamás kiemelte: nem csak az cégek, de a lakosság számára is fontos, hogy tisztában legyenek a rájuk vonatkozó tűzvédelmi szabályokkal. Ilyen például, hogy a kiürítésre, menekülésre szolgáló útvonalakat még ideiglenesen sem lehet eltorlaszolni semmivel. Ugyanez vonatkozik az épületekben elhelyezett tűzoltó-készülékekre is. Emellett belterületen csak az önkormányzat által meghatározott időszakokban lehet tüzet gyújtani, önkormányzati rendelet hiányában a tűzgyújtás tilos (grillezni, szalonnát sütni természetesen lehet).

Hiába van azonban minden eszköz rendben, ha nincs megfelelően dokumentálva ezek ellenőrzése és karbantartása. Ez szabályos dokumentációk nem kevés papírmunkával járnak, az ellenőrzések szerint e téren gyakoriak a hiányosságok.

– A tűzvédelem a vállalatok és a társasház-üzemeltetők számára egyáltalán fontos. A jogszabály engedi, hogy az ehhez kapcsolódó dokumentumokat digitális formában rögzítsék az ügyfelek. Ezzel könnyebben kezelhetővé és kereshetővé teszik az adatokat, amik nem csak az ellenőrzéseknél fontosak, hanem esetleges tűzesetnél a biztosítás kifizetésének feltételei is – mondta el Fekete Attila a fiREG fejlesztési vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában