Helyi közélet

2023.02.02. 12:18

Pályázati forrásból, a közösség összefogásával újul meg közösségi ház Kónyban

kisalfold.hu

Összefogásból nincs hiány, az egyesület tagjai kiveszik részüket a munkából.

Pályázati támogatásokból újítja fel közösségi házát a kónyi Hagyományőrző és Kulturális Egyesület. Az épület egy parasztház a falu központjában, melyet ugyancsak támogatásból vásárolt a csoport. A rekonstrukciós munkálatok tavaly nyáron kezdődtek és már elkészült az új tetőzet. 

Legelőször a próbatermet szeretnék kialakítani, ezért a hátsó épületrész átépítésén dolgoztak az egyesület tagjai. Fontos szempont az állagmegőrzés, ezért a teljes épületen tetőcserére volt szükség. A szerkezet megfelelő, stabil állapotban van, így a tetőlécezést, a fóliázást és a cserepet kellett cserélni, az új ereszcsatorna-rendszert felszerelni. A cserép beszerzésekor igyekeztek olyan típust választani, mely megőrzi a ház jellegét. Hosszas utánajárással végül egy íves vágású kerámiacserépre esett a választás, amit Pilisvörösvárról szállítottak Kónyba. 

November közepén a kőművesmunkálatok is megkezdődtek. Két-három hét alatt készen állt a terep a további ácsmunkákhoz, a pajtarész szerkezetének kivitelezéséhez. A szerkezet a tetőborítással együtt február elejére elkészül. Az építőanyagok áremelkedése az egyesületnek okoz gondokat, ezért folyamatosan keresik a forrásokat, hogy a beruházás folyamatos lehessen. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában