Térségekben gondolkodnak

2023.02.03. 13:20

Navracsics Tibor miniszter tartott előadást Mosonmagyaróváron a térség fejlesztéspolitikában betöltött szerepéről

Mosonmagyaróvár és térsége a fejlesztéspolitikában címmel tartott előadást Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a Pártok Házában pénteken a településvezetőknek.

Mészely Réka

Fotó: Kerekes István

Nagy a területi szakadék, a régiók fejlettségi szintjei jelentősen eltérnek egymástól – emelte ki a Győr-Moson-Sopron vármegyei 5. számú országos választókerület polgármestereinek tartott előadásában Navracsics Tibor, aki a fejlesztési forrásokra országosan és a térségre vonatkozóan is kitért. A tárcavezetőt Nagy István agrárminiszter köszöntötte a Lajta-parti városban.

A TOP és a Ginop programok mellett hangsúlyozta a Magyar Falu Program szerepét. Utóbbi programban 1,049 milliárd forint érkezett legutóbb a választókerületbe.
A vármegye helyzetéről is szólt országos viszonylatban: Budapest után Győr-Moson-Sopron is jelentős arányban járul hozzá a magyar gazdasághoz. A területfejlesztési miniszter arra is kitért, hogy a fővároson "kívüli világ" nem tudott olyan jól fejlődni. Éppen ezért gondolkodnak térségekben, akár olyan speciális területekben, mint a Szigetköz vagy a Balaton-vidéke.

– Olyan területfejlesztési politikában gondolkodunk, ami a népesség megtartó erőt is biztosítja – emelte ki Navracsics Tibor, aki a polgármesterek kérdéseire is válaszolt. Azokra reagálva úgy vélekedett, hogy itt más jellegű, ám hasonló súlyú gondokkal küzdenek, mint az ország más részeiben. Kihívás a munkaerőhiány Bécs és Pozsony vonzáskörében, a közlekedési infrastruktúra fejlesztése.

Árvay István mosonmagyaróvári polgármester arra világított rá, hogy a fenntartható városfejlesztési stratégia tervezésénél tartanak, és csak maga a tervezés több tízmillió forintba kerül. A térség polgármesterei közül többen is azért szólaltak fel, hogy több döntési szabadság maradjon a helyi önkormányzatoknál és a kistelepülések gondjaira is felhívták a miniszter figyelmét.

Tóth Péter lipóti polgármester, vállalkozó szerint az utóbbi időszakban komoly fejlesztési források érkeztek a térségbe, amiért mindkét jelenlévő miniszternek köszönetet mondott, és kérte, hogy a továbbiakban is ugyanilyen pozitívan álljanak a térséghez, a lehetőségekhez mérten. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában