Fokozatosan oldják fel a korlátozásokat

2023.02.08. 22:01

Koronavírus - Márciustól már Bécsben is maszk nélkül lehet használni a közlekedési eszközöket

Szakértőkkel való egyeztetés után a hírt Michael Ludwig polgármester jelentette be ma délután: nincs többé maszk a közösségi közlekedési eszközökön, nem szükséges friss PCR-teszt a kórházak és ápolási intézmények látogatásához, és az egészségügyi dolgozók rendszeres tesztelésének is vége.

kisalfold.hu

Viszlát, maszk!

Forrás: Eurocomm-PR

Egy korszak lezárul Bécsben, ugyanis február végével lejár a hatályos városi koronavírus-rendelet, amelyet ebben a formában nem fognak meghosszabbítani. Ezt a szerda délutáni sajtótájékoztatóján Bécs Város polgármestere, Michael Ludwig jelentette be. 

A bécsiek többsége következetesen betartotta az előírásokat

méltatta a fegyelmezett városlakókat a polgármester, aki az új fejleményeket a fertőzöttségi adatok kedvező alakulásával indokolta. A gyakorlatban a döntés többek között azt jelenti, hogy márciustól megszűnik a kötelező maszkviselés a közlekedési eszközökön és patikákban. 
További lazítást jelent, hogy a kórházi és bentlakásos intézetben ápoltak az eddigi napi három helyett márciustól újra korlátlan számú látogatót fogadhatnak, akik immár friss negatív PCR-teszt bemutatása nélkül is beléphetnek az egészségügyi intézményekbe. Az egészségügyi dolgozókat sem fogják rendszeresen tesztelni.  

Az osztrák kormány egy hete, február 1-jén jelentette be, hogy júniusig több lépcsőben minden koronavírus-korlátozás véget ér Ausztriában. Márciustól Bécs is az országos menetrendhez igazodik, így a kötelező maszkviselés az egészségügyi intézményekben, orvosi rendelőkben, valamint gondozóotthonokban még április 30-ig érvényben marad. Június 30-tól pedig minden korlátozást feloldanak, például nem kell már bejelenteni a koronavírusos megbetegedéseket. A betegség esetén jelenleg tíz napig érvényes szabályokat – a beteg elhagyhatja otthonát, de bizonyos tevékenységek korlátozva vannak, amely korlátozásoktól öt nap után negatív PCR-teszttel lehet mentesülni – szintén eltörlik. Mindenki maga dönthet tehát arról, hova megy és kivel találkozik betegsége alatt. Az oltás és a koronavírus tesztek továbbra is ingyenesek lesznek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában