94 falugondnok

2023.02.23. 17:43

Képzésen vettek részt a Győr-Moson-Soproni falugondnokok Sopronnémetiben

Sopronnémeti adott helyet a vármegyénk falugondnokainak szóló továbbképzési programnak. A falugondnok szerepe továbbra is jelentős, ha kell, bevásárol, gyógyszert vált ki vagy épp orvoshoz viszi az időseket, ahol szükséges, ott iskolába szállítja a diákokat.

Kustor Réka

Sopronnémeti adott helyet a falugondnokok képzésének. Fotó: Kustor Réka

Az alapképzés elvégzése után a falugondnok mint szociális szolgáltató kreditpont gyűjtésére kötelezett, melynek része a továbbképzési program elvégzése, amit négy év alatt kell teljesítenie. Ez zajlik egy ideje Sopronnémetiben, ahol a szeniorok, azaz a hosszabb ideje szolgálók, és a juniorok, a néhány éve végzettek találkoztak. Vármegyénkben egyébként jelenleg 94 falugondnok van, s e szolgálat térségünkben idén 25 éves – tudtuk meg Kozma Judittól, a Falugondnokok Vas és Győr-Moson-Sopron Vármegyei Egyesületének elnökétől, aki kiemelte, hogy a képzésen túl cél az is, hogy az ezen területen dolgozók megismerkedjenek egymással. 

Mint ismert, a kormány kibővítette a szolgáltatás körét, melyet előbb a 600, majd a 800, végül az 1000 lélekszámú településeken tettek elérhetővé. 
Utóbbi esetén teljesen más feladatok hárulnak a falugondnokokra, mint ott, ahol alacsony a lakosságszám. Abban az esetben, ahol nincs óvoda, iskola, bolt, gyógyszertár és az orvosi ellátás sem mindennapos, ott szinte mindenért menni kell a környező, nagyobb településekre. 

– Mindenhol más a szolgáltatás jellege, hisz eltérőek a feltételek. A szakmai program a mérvadó, amit a helyi igényekhez igazítanak – emelte ki. Az állami normatíva idén több mint 5 millió forint, amihez hozzájön még az ágazati bérpótlék. 

A szolgáltatás kapcsán Kozma Judit az idősek ellátását hozta fel példaként, amely komplex feladat, hisz abban benne van az ételszállítás, bevásárlás, orvoshoz vagy épp rendezvényre vitel, gyógyszerki- váltás, és aki egyedül él, annak a mentális gondozása is. – A falugondnok feladata a lakosság igényeinek kielégítése – tette hozzá az egyesületi elnök. 

Horváth Johanna Kisbaboton falugondnok, még a juniorcsapatot erősíti, 3 éve látja el e tisztséget: – Bevásárolok, gyógyszert viszek, látogatom az időseket, ovisokat szállítok – sorolta, hozzátéve, hogy ketten oldanak meg mindent a polgármesterrel. – Nap mint nap tapasztalom, hogy nagy szükség van a falugondnoki szolgálatra. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában