Pusztító hazai földmozgások

2023.02.09. 09:44

Hírgrafikán mutatjuk, melyek voltak a legerősebb földrengések Győr-Moson-Sopron közelében

A törökországi földrengés kapcsán összegyűjtöttük, mit érdemes tudni a magyarországi földrengésekről - közölte portálunkkal a Biztosítási Elemző Központ.

kisalfold.hu

Áldozatok után kutatnak mentőalakulatok tagjai és civilek egy lakóház romjai között a földrengés sújtotta délkelet-törökországi Adiyamanban 2023. február 8-án. Két nappal korábban több erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét, a legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte. A természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma meghaladja a tizenegyezret. MTI/EPA/Necati Savas

Fotó: Necati Savas

Az összeállításból megtudhatja, 
   • Mekkora volt a világ legnagyobb ismert földrengése?
   • Milyen gyakoriak a pusztító erejű földrengések hazánkban?
   • Mekkora volt a legnagyobb Mo-i földrengés és milyen pusztítással járt?
   • Jó-e a biztosításunk a Mo-i földrengések ellen?

A hét eleji 7,8-as erősségű törökországi földrengés ráirányította a figyelmet a földrengés magyarországi kockázataira is. A Biztosítási Elemző Központ összefoglalójából megtudhatjuk, mekkora volt a hazánkban valaha mért legnagyobb földrengés és milyen szeizmikus aktivitásra számíthatunk a jövőben.

"Bár Magyarország nem tartozik a világ aktív szeizmikus területei közé, a Kárpát-medence szélső területein mégis igen komoly földrengési tevékenység tapasztalható. Ennek eredménye, hogy hazánkban átlagosan 20-30 évente következik be jelentős erejű 4,8-6,2 (magnitudójú) földrengés. Ezek az erős rengések a múltban már komoly károkat okoztak és a statisztikák szerint a jövőben sem lesz ez másként" - közölte Rácz István, a Biztosítási Elemző Központ munkatársa.

Forrás: Biztosítási Elemző Központ

A magyarországi rengések közül Komárom esetében a város épületeinek harmada, Eger esetében több mint 200 épület, míg a Dunaharaszti rezgés esetében már több mint 3000 épület sérült meg. Maga a Dunaharaszti rezgés intenzitása a Hirosimai bomba által előidézett rengési intenzitáshoz hasonlítható.

Némileg megnyugtató, hogy ha a magyarországi és a világban bekövetkezett földrengések intenzitását hasonlítjuk össze, akkor Magyarország szerencsére csak a skála közepén helyezkedik el és a legnagyobb rezgések sem közelítik meg a világ legnagyobb ismert földrengésének pusztítását (Chile 1960. május 22. - M9,5 erejű rengés, több ezer halottal és azt követő szökőárral). Az sem mindegy ugyanakkor, hogy a földkéreghez milyen közel, vagy ha úgy tetszik, milyen messze, milyen mélyen van a földrengés centruma, ami néhány kilométer mélységtől, egészen 6-700 méterig terjedhet.

Forrás: Biztosítási Elemző Központ

A földrengések ellen a hazai (4,3 millió) lakóingatlan közül, mintegy 3,3 millió ingatlan van biztosítva. A biztosítások nagy része megfelelő fedezetet nyújt a földrengések okozta károkra, azonban van olyan vezető magyarországi biztosítóintézet is, mely az egy földrengés során bekövetkező károkra fizethető térítését országosan 30 milliár forintban limitálja(!). Ez azt jelenti, hogy ha az adott biztosító ügyfeleinek például 60 milliárd forint lenne a földrengés által okozott kára, akkor minden ügyfél aránylagosan csak a felét kapná meg, az őt ért kárnak. Ez a katasztrófa kockázati limit azt bizonyítja, hogy a biztosításmatematikusok bizony komolyan számolnak a földrengések magyarországi előfordulásának lehetőségével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában