Zöldebb koncepció

2023.02.23. 11:59

Gazdafórumot tartottak az új támogatási rendszerről Szanyban - mutatjuk a részleteket

A megújult Közös Agrár Politika (KAP) új agrártámogatási rendszeréről tartottak szerdán este fórumot Szanyban, a Művelődési Házban. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara rendezvényét Németh Gergely, a kamara vármegyei elnöke nyitotta meg. Sztahura Erzsébet, a kamara mezőgazdasági szakértője pedig a részletekről számolt be az érdeklődő gazdálkodóknak.

Cs. Kovács Attila

Sztahura Erzsébet, a kamara mezőgazdasági szakértője.

Az új támogatási rendszeren belül két a támogatások két alapvető, "zöld" feltételét ismertette a szakértő. Sztahura Erzsébet arról tartott előadást, hogy a termelőknek ahhoz, hogy például földalapú támogatást megkapják, milyen szabályoknak kell megfelelniük.

Ilyen például a megfelelő talajtakarás, a talaj védelme, a vetésváltás, a lejtős területek védelme. Ezen előírások betartásával csak az alaptámogatást kapja meg a gazda, többlet pénz nem jár neki. Ahhoz már az Agrár Ökológiai Program feltételrendszerét kell figyelembe venni. Ez szabadon választott lehetőség, hangsúlyozta az előadó, amellyel a plusz támogatások kérhetők.

A Kisalföld kérdésére Sztahura Erzsébet kifejtette: a korábbi támogatási rendszerhez képest ez az új "zöldebb". Különbség tehát az is, hogy "első körben" csak az alaptámogatás jár, a pluszhoz vállalásokat kell tenni.

A különböző birtokméret is befolyásolja majd a támogatások folyósítását és mértékét. A gazdáknak a kérelmek kitöltésekor segítséget nyújtanak majd a falugazdászok és a kamarai szaktanácsadók is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában