Szakmai verseny

2023.02.09. 10:24

Egészségügyi szakképzési versenyt rendeztek a tatabányai Szent Borbála Kórházban

A Kossuth Zsuzsanna Nemzeti Egészségügyi Szakképzési Verseny vármegyei fordulójat rendezték meg a napokban a Szent Borbála Kórház Skill laborjában. Nem csak Tatabányán, de országszerte ugyanazon a napon számoltak be a fiatalok egészségügyi és ápolói ismereteikből. Nem vizsga volt, szakmai verseny, ami jó alapot adott a rutinszerzéshez.

Kis T. József

A versenyzőknek azonos gyakorlati feladatot kaptak, elméletben és gyakorlatban egyaránt  félóra állt diákok rendelkezésére a szimulációs feladat végrehajtásához. A  betegágyban fekvő szimulációs bábut  éppen úgy kellett ellátniuk a versenyzőknek, mintha élő emberrel volna dolguk. A verseny az egészségügyi szakképzést is hivatott népszerűsíteni.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) által meghirdetett Kossuth Zsuzsanna Nemzeti Egészségügyi Szakképzési Verseny  Komárom-Esztergom Vármegyei döntőjébe a TSZC Kossuth Lajos Gazdasági és Humán Technikum tanulói jutottak be, összesen 15 diák. A gyakorlati  feladatok előtt Kancz Csaba főispán, a verseny fővédnöke adott útravalót a diákoknak. Mint, mondta most már nem kell izgulniuk, csak annyira, amennyire  feltétlen szükséges. Dr. Kanász Gábor Imre  a Szent Borbála Kórház főigazgatója elmondta,  a versenyek  azért is jók, mert így ők is kénytelenek tanulni.  Dicsérte a skill-labort, amely az oktatásban már elengedhetetlen.

A gyakorlati feladatsor  az ápolás, gondozás, elsősegélynyújtási  alapismert anyagából állt össze. Az országos döntőbe a 10 legmagasabb pontszámot elérő diák jutott be. A legjobb eredményt Korcsmáros Dorina 11. osztályos tanuló érte el, aki a megszerezhető 100 pontból 85 pontot ért el. Az, hogy ez a pontszám mire lesz elég, majd csak később derül ki.

A gyakorlati, szituációk hasonlítottak a valós helyzetekhez. Képünkön Kósa Brigitta  Anna egy beteget lát el.

Szituációs feladat

A vélt beteg  68 éves, inzulinnal kezelt cukorbeteg nő. Az ápolási dokumentációban leírtak szerint nehezen mozog, önellátásra képtelen. Vizeletinkontinenciája miatt pelenkát visel. A hallása megfelelő, szemüveggel jól lát, műfogsort visel. Nyelési problémája nem volt, kórházi ellátása során az orvos által elrendelt cukorbetegek részére összeállított diétát kapja. Dél van, hamarosan megérkezik az ebéd,  az ápoló  rendet tesz a kórteremben, előkészül  az étkezéshez! Étkezés előtt megméri  és dokumentálja a beteg vércukorértékét, beadja az inzulint  és megeteti a beteget. 

A szakképzési verseny  országos döntőjét Budapesten rendezik márciusban. A  diákok és a szakemberek is bizakodóak az országos verseny tekintetében, remélik az is jól sikerül majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában