Fontos az önvizsgálat és a szűrések

2023.02.11. 08:02

A rák nem válogat - a győri onkológiai osztály főorvosát kérdeztük az egyik nehezen felismerhető daganatról

A rákellenes küzdelem világnapját 2000 óta minden évben február elején tartják. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a betegségre, és hangsúlyozza a megelőzés és a megfelelő kezelés fontosságát.

Barki Andrea

Dr. Sipőcz István osztályvezető főorvos a kiállítás megnyitóján.

Fotó: Rákóczy Ádám

A rák világviszonylatban a szív- és érrendszeri betegségek után a második leggyakoribb halál­ok. Magyarországon évente több mint 80 ezer új daganatos betegséget diagnosztizálnak. A daganatos megbetegedések azonban megelőzhetők vagy korai időben felismerhetők, ha rendszeresen végzünk önvizsgálatot, szűrővizsgálatokra járunk és az esetleges elváltozásainkkal rögtön orvoshoz fordulunk. A legfontosabb a megelőzés, és kiemelt szerephez jut az egyén saját felelőssége, hogy figyeljen a tünetekre és az önvizsgálatra.

A világnap alkalmából, február 1-jén a Mályvavirág Alapítvány tíz festményből álló vándorkiállításának megnyitójára került sor a győri Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház C épületében, a büfénél, ahol sokan megfordulnak. Az onkológia osztálya és dr. Sipőcz István osztályvezető főorvos szervezésében a kiállított képeken egy balerinán keresztül láthatjuk a petefészekrák tüneteit, de minden festmény alatt részletesen olvashatunk is róla. A kiállítás kapcsán kérdeztük dr. Sipőcz István főorvost a daganatos megbetegedésekről.

– A Covid idején, 2020–21-ben egy kicsit csökkent a felfedezett daganatos megbetegedések száma és a halálozás is, viszont 2022-ben ismét emelkedett, aminek valószínűleg az az oka, hogy a betegek újra eljutottak az orvoshoz. Azt láttuk, hogy sok esetben későn jöttek, ezért előrehaladottabb állapotban jelentkeztek a betegek akár az emlő, akár a vastagbél megbetegedése esetén. Örömteli viszont, hogy idén elég sok kiszűrt, korai stádiumban lévő emlőrákkal találkoztunk. Ez azt mutatja, hogy a betegek újra járnak szűrésekre. Bízom abban, hogy ez az év abból a szempontból jobb lesz, hogy visszaáll a régi rend, az emberek elkezdenek járni a szűrésekre és javulnak a mutatók. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy minél korábbi stádiumban fedezzük fel a daganatot, annál nagyobb eséllyel tudjuk gyógyítani.

A szűréseknél előrelépés várható. A tervek szerint az emlőrákszűrést kiterjesztenék 40-től 70 éves korig. A méhnyakrákot egy speciális módszerrel szűrnék. Kiszélesítik a vastagbélrák szűrését is. Tervben van kis energiájú CT-készülékekkel a tüdőrák szűrése.

– Összességében optimista vagyok, a 2023-as évben javulhatnak a mutatók. A daganatos betegek a legmodernebb gyógyszerekhez juthatnak hozzá. Mi itt a kórházban azon vagyunk, hogy pluszlehetőségekhez jussanak betegeink. Klinikai vizsgálatok, új gyógyszerek kipróbálása folyik az osztályunkon, hogy minél hamarabb és minél jobb gyógyszereket kaphassanak betegeink. Van egy jó hírem is. Ha szerencsénk lesz, idén egy közel ötszázmillió forintos uniós forrásból származó sugárterápiás fejlesztés lesz a kórházunk onkológiai és sugárterápiás részén.

Dr. Sipőcz István osztályvezető főorvos a kiállítás megnyitóján.
Fotós: Rákóczy Ádám

A kiállítás kapcsán a petefészekrák felismerésének nehézségéről beszéltek a megnyitón. Miért olyan nehéz felismerni ezt a daganatot? – A hasi daganatok felismerése mindig nehéz, mert rejtett helyen vannak, későn okoznak tüneteket. A petefészek a kismedencében, a hátsó hasfalnál van, amire panaszt okoz, már szinte késő, mert nagyon gyorsan növekszik. Az nagyon fontos, hogy az a nő, aki a változókor után van és vérzése jelentkezik, azonnal forduljon nőgyógyászhoz.

A hasi bizonytalan panaszokra is figyelni kell: megváltozik a bélműködés, elkezd puffadni, megnőni a has. Gyakori, hogy a petefészekrákhoz társul hasi folyadék, ami megnöveszti a hasat. Ha ilyet észlel valaki, és aszimmetrikus, akkor 50–60 éves kor környékén gondolni kell rá. Van egy része a petefészekráknak, ami örökletes, gyakran kapcsolódik emlődaganattal is. Ezeket a családokat mi általában ismerjük, és jobban oda is figyelünk rájuk, de akinek a családjában sok daganatos beteg volt, annak a hasi panaszokra is oda kell figyelnie és szűrésekre eljárni – ajánlotta a főorvos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában