Megfigyelés

2023.01.17. 08:20

Új irányítás alatt az obszervatórium Sopron

A soproni székhelyű ELKH Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet (FI) vette át a Tihanyi Geofizikai Obszervatórium (TGO) kutatási és közfeladatainak ellátását január 1-jétől.

kisalfold.hu

A Csatkai úti kutatóintézet vette át a tihanyi obszervatórium feladatait. Fotó: Szalay Károly

A jövőben így a soproni intézet végzi a geomágneses tér változásainak folyamatos megfigyelését, valamint a geomágnesség és a Föld körüli térség mágnesezett plazmakörnyezetének vizsgálatát – adta hírül az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH).

A közlemény szerint a tihanyi obszervatórium nemzetközi és magyarországi együttműködésekben vállalt feladatait is a soproni székhelyű intézet látja el. Az ott folyó kutatások integrációja és fejlesztése, légkörfizikai, geodinamikai irányú kiterjesztése középtávon új kutatók, mérnökök alkalmazásával és műszeres fejlesztésekkel valósulhat meg. Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat stratégiai célja, hogy tudás-, kompetencia- és infrastruktúra-központként vegyen részt a magyar és nemzetközi kutatásokban. 

A tihanyi obszervatórium tevékenysége jól illeszkedik a soproni intézet kutatási profiljához, a feladatátvétellel bővül a kutatási hálózat tudományos tevékenységi köre és infrastruktúrája – idézi a közlemény Maróth Miklóst, az ELKH elnökét. 

 

Címkék#Sopron

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában