Emléktúra 35 km-en

2023.01.13. 11:49

Túra a Don partján történtek 80. évfordulójára Sopronban

A doni áttörés 80. évfordulója alkalmából szombaton nagyszabású emlék- és teljesítménytúrát szerveznek Sopron térségében. Az eseményen megemlékezéseket is tartanak, illetve a résztvevők megismerkedhetnek a korhű fegyverekkel és katonai viseletekkel.

Papp Fanni

A soproni II. világháborús emlékműtől indul a doni emléktúra szombaton. A felvételen az eseményért felelős Németh Csaba, dr. Pozsgay Péter és Farkas László Bence hadnagy látható. Fotó: Szalay Károly

Az emléktúrát a Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) szervezésében, a Magyar Honvédség támogatásával rendezik meg, amely Sopronból, a Deák térről indulva több település érintésével Sopronkövesdig tart. A szervezők a 35 kilométer hosszú útvonallal próbálják meg felidézni mindazt, amit a 2. hadsereg hősei, azon belül is a III. hadtest katonái éltek át a Don partján 1943-ban, a gyilkos januárban. 

– A kerek évfordulóra szerettünk volna méltó megemlékezést szervezni. Az emléktúra távolsága igényel némi erőfeszítést, de ezzel a tereppel tudjuk letérképezni a doni vidéket. Hét ellenőrző pontot alakítunk ki az útvonalon, ahol katonai hagyományőrzők várják a résztvevőket. Ezeken a pontokon tematikus kiállítások lesznek, ahol a csata emblematikus helyszíneit elevenítjük fel – mondta el dr. Pozsgay Péter tartalékos főhadnagy és a Matasz megyei elnöke. Hozzátette, ugyan a terep hasonló lesz a tragikus eseményekéhez, de azokat a körülményeket nem tudják átadni, amiket a katonák éltek át, hiszen nem lesz sem –40 fokos csontig hatoló hideg, sem hó. 

– A doni áttörés magyar áldozatainak száma több mint 250 ezer családot érint. Sopronban és környékén sincs olyan család, akik valamilyen formában ne lennének érintettek a tragikus eseményben. A túrával ennek próbálunk emléket állítani, de hagyományteremtő célja is van. Az emléktúrán bárki részt vehet, akit kicsit is érdekel a történelem, hiszen nem kötelező végigcsinálni az egész távot – osztotta meg gondolatait Németh Csaba tartalékos százados, az MH 7. Területvédelmi Ezred 19. sz. Szalontai Ferenc Területvédelmi Zászlóalj 6. sz. Sopron Járás Területvédelmi Század parancsnoka. 

– A túra 9 órakor a Deák téren, a II. világháborús emlékműnél kezdődik és a résztvevők a győri toborzóiroda sátránál regisztrálhatnak. Ezt követően tartunk egy megemlékezéssel egybekötött koszorúzást, ahol Szabó Péter hadtörténész lesz a főszónok. Az első állomás a bánfalvi hősi temetőnél lesz, ahol szintén adott a lehetőség a megemlékezésekre. A célban pedig fegyverbemutatóval kedveskedünk a résztvevőknek, illetve a Pendelyes néptáncegyüttes tart katonai tematikájú előadást. 

A túrán való részvétel regisztrációhoz kötött, amit megtehetnek online vagy az indulás napján a helyszínen is. Regisztráció és további információk az emléktúrával kapcsolatban elérhetőek a https://matasz.com/hun/ honlapon. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában