Állami segítséggel

2023.01.31. 20:15

Sok év után újra van bolt Potyondon

A Magyar Falu Program segítségével 1500 kisbolt újult meg és száz településen újat építettek a vállalkozók. Megyénkben is vannak, akik igénybe vették a lehetőséget, így hosszú évek után már Potyondon is működik üzlet.

Cs. Kovács Attila

Répás Krisztián és Répás-Szigetvölgyi Evelin Potyondon már megnyitották a támogatással felújított és felszerelt boltot. Maglócán rövidesen építik az új üzletet.

Fotó: Cs. Kovács Attila

Csaknem két évvel ezelőtt, 2021 tavaszán hirdette meg a kormány a Magyar Falu Programon keresztül a kisközségek kisboltjainak támogatását. A 2000 lakos alatti településekről várták a jelentkezőket: olyan vállalkozókat, akik már működtetik üzleteiket, de olyanokat is, akik vállalták, hogy azokban a falvakban nyitnak boltot, amelyekről ez a szolgáltatás évek óta hiányzik. A pályázók ingatlan felújítására, új építésére, eszközbeszerzésre, bértámogatásra nyújthatták be igényeiket. 

A lehetőség népszerű lett, sorra újultak meg a falusi kisboltok és nyitnak meg az újak. Gyopáros Alpár, a Magyar Falu Programért felelős kormánybiztos úgy tájékoztatott, hogy országszerte 50 milliárd forint értékben valósult meg korszerűsítés a kisközségekben. 

Répás Krisztián és felesége, Répás-Szigetvölgyi Evelin két településen is érdekeltek. Maglócán rövidesen megkezdik az építkezést, Potyondon pedig már megnyitották kisboltjukat abban az önkormányzati épületben, ahol az üzlet évekkel ezelőtt működött. A községtől ingyenes használatra kapták meg az ingatlant. 

– A tetőt és a nyílászárókat lecseréltük, napelemeket szereltettünk fel, elvégeztük a szigetelést, az elektromos hálózat korszerűsítését, a külső és belső tatarozást. Új berendezést szereztünk be, és az üzemeltetéshez szükséges eszközöket – sorolták a teendőket a vállalkozók. Azt is vállalták, hogy az üzlet mellett közösségi teret hoznak létre, ahol a helyiek találkozhatnak, kisebb rendezvényeket tarthatnak. 

– Novemberben nyitottunk meg, és egyre jobb a forgalom. A szomszédos községekből is jönnek hozzánk. Igyekszünk mindent forgalmazni az élelmiszertől a háztartási cikkekig. Törekszünk rá, hogy helyi, rábaközi termelők termékeit is kínáljuk. Szerencsére az állam újabb segítséget nyújtott, ami még biztosabbá teszi működésünket. 

A kisboltban az élelmiszertől a háztartási cikkekig minden kapható.
Fotós: Cs. Kovács Attila

Répásék arra az egyszeri támogatásra utaltak, mely az üzletek megnövekedett kiadásait igyekszik kompenzálni. 

– A rezsiárak növekedése komoly gondot okoz a kisebb boltokat üzemeltetőknek. Ők egytől hárommillió forintig terjedő támogatásra pályázhattak működési költségeik finanszírozására – mondta erről Gyopáros Alpár kormánybiztos. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában