Nyelvgyakorlás, kapcsolattartás

2023.01.12. 10:39

Sok előnyt hoznak a testvériskolák a győri Hildnek

A testvériskolai kapcsolatnak számos előnye van. A győri Hild példájának keresztül mutatjuk meg a rendszer működését.

Gyurina Zsolt

Józsa Tamás igazgató (b) és az észt vendégek, akik megismerhették a győri iskola működését.

Fotó: Rákóczy Ádám

A Tallinni Építőipari Szakközépiskola delegációja járt nemrégiben Tõnu Armulik fejlesztési igazgatóhelyettes vezetésével a Győri SZC Hild József Építőipari Technikumban. A hildes diákok örömmel mutatták be angol nyelven az iskolájukat és engedtek betekintést a gazdag hagyományokkal rendelkező intézmény mindennapjaiba.

Leonardo szerepe 

– Az észtekkel 2005 óta vagyunk kapcsolatban. Egy közös német koordinálású, online, szakmai nyelvi anyagot fejlesztettünk együtt és utána alakult ki a testvériskolai kapcsolat – újságolta Józsa Tamás, a Hild igazgatója. 

– A testvériskolának sok előnye van. Észtországban, Ausztriában és Olaszországban Leonardo programokat bonyolítottunk a műemlékvédelemhez és a korszerű, energiatudatos, fenntartható építészethez kapcsolódóan. Több éven keresztül évente 12 diák két tanár vezetésével 4 hetet töltött kint, a fogadó iskola diákjai pedig hasonló számban és időtartamban Magyarországon. A munkanyelvünk Észtországban és Olaszországban az angol, az osztrák iskolákban a német. A magyar tanítási nyelvű iskolákban a magyar.

Cserediákok 

A két iskola pályázati forrásoknak köszönhetően több éven keresztül valósított meg cserediák-kapcsolatokat. Ezek sajnos a járványidőszakban elmaradtak, de már dolgoznak azon, hogy újra elinduljanak. Várhatóan a jövő tanévben kezdődnek ezek a többhetes programok, ahol az észt diákokkal együtt az építészeti ismeretszerzésen túl dolgoznak a Tallinni Szabadtéri Múzeumban, megismerik Észtországot, és a nyelvgyakorlásra is jut idő. 

Józsa Tamás elmondta, hogy évente a programoktól és a lehetőségektől függően egy-két tucat diák utazik ki a Hildtől Észtországba. A programokra a támogatást pályázati forrásokból szerzik. A diákoknak és a közreműködőknek a pályázati támogatás teljes ellátást biztosít. A határon túli magyar iskolákkal a Határtalanul program révén tartják a kapcsolatot, illetve közös szakmai, sport- és kulturális események, diáknap, tehetséggondozó foglalkozás, közös szakmai táborok révén. 

Lehetőség a nemzetközi kapcsolat 

A mostani látogatás során az észt partnerek a kapcsolatok megerősítésén túl a magyar iskolarendszerről nyertek átfogó képet, illetve volt lehetőségük egy belsőépítészettel foglalkozó üzemben is látogatást tenni. De Győr és környéke kulturális értékeit, a világörökségi helyszíneket is meglátogatták. A program során a Hild- technikumnak, mint Minősített Tehetséggondozó Műhelynek, online tehetséggondozó konferencián volt lehetősége a bemutatkozásra, ahol az észt iskola igazgatóhelyettese a tehetséggondozás nemzetközi kapcsolatokban rejlő lehetőségeiről beszélt. 

Hildes testvériskolák

Tallinna Ehituskool, Tallinn (Észtország), Építőipari Szakközépiskola, Ógyalla (Hurbanovo, Szlovákia), Kós Károly Szakközépiskola, Csíkszereda (Miercurea Ciuc, Románia), HTL Wiener Neustadt (Bécsújhely, Ausztria), HTL Pinkafeld (Pinkafő, Ausztria), IT Marinoni, Udine (Olaszország). 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában