Orvos, filmes és értékmentő

2023.01.02. 13:58

Pro Urbe Sopron díjat kapott dr. Kárpáti György 2022-ben

– Meghatottsággal, meglepetéssel és nagy örömmel fogadtam a hírt, hogy 2022-ben én kaptam a Pro Urbe Sopron díjat. Nem tudom, ki terjesztett fel rá, de nagyon köszönöm – nyilatkozta dr. Kárpáti György, aki a hűség napi ünnepségen vehette át az elismerést.

Bódvai Ildikó

– A hír hallatán lepergett előttem, hogy korábban kik kapták meg ezt a rangos városi kitüntetést. Olyan nevek jutottak eszembe, mint Dávid Ferenc művészettörténész, Metzl János sebész főorvos, Lisiczky Lajos vasútigazgató, vagy Józan Tibor, aki szintén vasútigazgató volt, jelenleg pedig a Soproni Városszé­pítő Egyesület elnöke. Ez olyan társaság, akik közé megtiszteltetés tartozni – mondta kissé meghatódva dr. Kárpáti György háziorvos, fotóművész, videográfus. Hozzátette, számára, mondhatni, elő volt készítve a terep a közéleti szerepre, hiszen felmenői nagyszerű örökséget hagytak rá. 

– Elsőként a pedagógus édesapámat említem, de ott volt a nagybátyám, Kárpáti Zoltán botanikus és Kárpáti Elemér, aki az újjáépített Erzsébet híd tervezőgárdájában dolgozott, vagy a zeneszerző nagyapám, Kárpáti Sándor. Ők mindannyian arra predesztináltak, hogy a nyomdokaikba lépjek és értékén kezeljem az örökségüket – beszélt a családi indíttatásról Kárpáti doktor. 
Az utolsó előtti pillanatban sikerült megmentenie az enyészettől a háromszáz éves Kárpáti-malmot, amit az ősei építettek és működtettek. A műemléki felújítás annyira jól sikerült, hogy 2022-ben a malom érdemelte ki a Soproni Városszépítő Egyesület Winkler Oszkár-emléktábláját. Az egyik falon olvasható azok neve, akik önzetlenül segítették a felújítást. 

– A hatvanadik születésnapomra kaptam meg a feleségemtől a visszavásárolt malom felújításának a lehetőségét. Köszönet érte, mert régi vágyam vált valóra. Tizenkét év küzdelmes, nehéz munkájával sikerült újra élettel megtölteni az épületet. Szerencsére mindvégig támogatott a család, a lányom, Zsófia pedig itt, a felújított Kárpáti-malomban valósította meg az egyik nagy álmát, megnyitotta a Malmacska kávézót. Az emeleten elkészült a Kárpáti Sándor-emlékszoba, van vetítőhelyiség és galéria is. Az udvaron kulturális rendezvényeket, szabadtéri koncerteket tervezünk, és olyan programot is, amikor a búza őrlésétől a kenyérsütésig bemutatjuk ennek az ősi mesterségnek a csínját-bínját – beszélt lelkesen a terveiről a friss Pro Urbe Sopron díjas, akinek az érdemei között természetesen nem csak a műemléki vízimalom felújítása szerepel. 

Dr. Kárpáti György az elődök nyomdokainak méltó követője. Fotó: Szalay Károly

Dr. Kárpáti György mindenek­előtt háziorvos, aki 47 éve látja el példásan hivatását. Háziorvosi rendelője a Semmelweis Egyetem oktatópraxisa. A friss diplomás, háziorvosi szakvizsga előtt álló rezidensek nála töltik gyakorlatukat. Részt vesz civil szervezetek munkájában, a Rotary Club Sopron oszlopos tagja, tizenhárom éven át szervezte a jótékonysági Patikakoncerteket. Tagja a Kitaibel Pál Természettudományi Asztaltársaságnak, ami januárban készül a hétszázadik összejövetelére. 

– Ez azért fontos számomra, mert édesapám és Zoltán nagybátyám is tagja volt a szervezetnek. A sors kegye, hogy a jubileumi ülés levezető elnöke én leszek – vetette közbe Kárpáti doktor, aki fotóművészeti és filmes munkáival is elismerést vívott ki. 
Dokumentumfilmes tevékenységének egyik legkiemelkedőbb eseménye az 1989-es Páneurópai Piknik megörökítése volt. Az általa felvett képsorok bejárták a világsajtót, Japántól Amerikáig tv-­társaságok közvetítették. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában