kisalfold.hu podcast

2023.01.07. 06:30

Podcast: a nehézségek ellenére is sikeres volt 2022 Győr-Moson-Sopron életében, értékelt a közgyűlés elnöke - Hallgassa meg!

Soha nemlátott mértékű területfejlesztési forrásból valósultak meg a beruházások.

kisalfold.hu

Németh Zoltán a Győr-Moson-Sopron Vármegye Önkormányzata elnöke értékelte az elmúlt évet.

Fotó: Csapó Balázs

A vármegyei, korábban megyei önkormányzat szerepe talán kevésbé ismert, mert elsősorban a települési önkormányzatokkal van kapcsolatban. Stratégiát alkot, koordinálja a területfejlesztési kérdéseket, összeköttetést biztosít az önkormányzatok és a kormány között, nemzetközi szervezetekben képviselik a megyét. 

– Azt mondanám, soha nem volt ilyen jó évünk. Történelmet írtunk a területfejlesztésben, a kistelepülések életében sok minden történt. Tavaly elindítottuk az új területfejlesztési ciklust is. A kiemelt városok, Győr, Sopron és Mosonmagyaróvár önálló fejlesztési forrással, saját stratégiával alakíthatják ki a jövőben az életüket. Kiírtuk az újabb fejlesztési pályázatokat is a települési álmok megvalósításához – emlékeztetett az elnök. 

Németh Zoltán szerint a megye meg tudta őrizni gazdasági vezető szerepét. Az emberek szorgalmasak, a vállalkozások pedig piacképes termékeket állítanak elő. 

– Az elmúlt időszakban nagyon sok minden történt. Elindult a mosonmagyaróvári különleges gazdasági övezet kialakítása, épül a Győr–Pápa közötti kétszer két sávos út. Csapadékvízrendszerek, óvodák, bölcsődék, orvosi rendelők építése, bővítése, felújítása, energetikai korszerűsítések, egészségügyi és szociális infrastruktúra fejlesztése, utak, kerékpárutak építése valósult meg. Nagyon sok energetikai beruházás történt az elmúlt időszakban, ami az energiaválság idején sokat segít az önkormányzatoknak a fenntartási költségeik csökkentésében. Sok milliárd forintot fordítottunk arra, hogy a településeket összekötő utak megújulhassanak – sorolta az elnök. Az apróbb beruházásokra, fejlesztésekre is jó szívvel gondol, mert ezek az emberek mindennapi életét javítják. 
– Összefogással megyünk előre. A településeket tudatosan fejlesztő polgármesterek irányítják. Nagyon jó az együttműködés mindenkivel, ami magával hozza a sikert – állapította meg az elnök. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában