Látogatás

2023.01.30. 10:09

Ökofaluban vendégeskedtek Tatán

Bár még tél van, a természet csak éledezik, de már tervezik az idei programokat a Természetes Életmód Alapítvány (TÉA) Humánökológiai Oktatóközpontjában, az Agostyáni Ökofaluban. Egy csapat látogató érkezett a napokban hozzájuk.

Kiss T. József

A magyar, spanyol és cseh tanárok az Agostyáni Ökofaluval ismerkedtek, utána pedig Tatára látogattak.

Labanc Györgyi, a Természetes Életmód Alapítvány elnöke a Kisalföldnek elmondta: a csoport nemzetközi, Cseh-, Spanyolországból és a budapesti Kürt Alapítványi Gimnáziumból jöttek. Kíváncsiak arra, hogy Magyarországon miként működik a környezeti nevelés és oktatás, érdekli őket, hogyan lehet ma nálunk önfenn- tartó módon élni. A tapasztalatokat, tudást szeretnék majd hazájukban is kamatoztatni. Most még csak a tanárok érkeztek terepszemlére. A környezeti nevelés, fenntarthatóságra nevelés, önellátó gazdálkodás és újrahasznosítás áll programjaik középpontjában. Március közepén már a diákokkal térnek vissza az Agostyáni Ökofaluba, programjaik pályázat útján valósulnak meg. 

Nuria, az egyik Spanyolországból érkezett pedagógus lapunknak elmondta: először van Magyarországon, jól érzi magát. Nemcsak a fenntarthatóságról tanultak, de az itteni kultúrával is ismerkedtek, mint mondta, vissza kell térni a természethez, a gyökerekhez. 

Győrössy Krisztina, a budapesti Kürt Alapítványi Gimnázium (KAG) tanára elmondta: három éve kezdődött a nemzetközi projekt, amelynek a lényege a környezeti és a fenntarthatóságra való nevelés, valamint az újrahasznosítás és tapasztalatok szerzése. Stratégiai partnerséget építenek az említett iskolákkal. Már voltak Spanyolországban és Csehországban is, tavasszal a budapesti gimnázium lesz a házigazda és akkor a diákokkal térnek vissza az Agostyáni Ökofaluba. 

A vendégeket Labanc Györgyi a TÉA elnöke és Czumpf Attila humánökológus kalauzolta végig és mutatta be az Agostyáni Ökofalut és Humánökológiai Oktatóközpontot. 

Tavasszal kezdődnek a Természetes Életmód Alapítvány programjai is: szombatonként nyílt napokat tartanak, ezenkívül lesznek nyári táboraik, madármegfigyelés és madárgyűrűzés. A mottójuk: Vissza a természethez! 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában