Tanulói alkotások

2023.01.28. 15:00

Nemzeti ügyünk a holokauszt - megnyitották az interaktív vándorkiállítást Mosonmagyaróváron

A holokauszt számunkra nemzeti ügy – hangsúlyozta beszédében Nagy István agrárminiszter. A művészet az elmondhatatlan tolmácsa című interaktív vándorkiállításon a holokauszt nemzetközi emléknapján.

Mészely Réka

A mosonmagyaróvári vár lovagterme ad otthont a vándorkiállításnak.

Fotós: Kerekes István

Felső tagozatos és középiskolás diákok munkáit mutatja be a Zachor Alapítvány és a Dél-kaliforniai Egyetem Soá Alapítvány közös tárlata a magyar­óvári várban. 

– A mosonmagyaróvári Piarista Gimnázium meghívására, a mosonmagyaróvári várral összefogva jött létre az interaktív vándorkiállítás a tanulók képzőművészeti alkotásaiból. A tárlat az emlékezés eszköze: a diákokat és minden látogatót arra figyelmeztet: nem lehetünk közömbösek – emelte ki köszöntőjében Zsódi Viktor, a piarista iskola igazgatója. 

Vida Nárcisz, a Zachor Alapítvány igazgatóhelyettese arról beszélt, hogy a Dél-kaliforniai Egyetem Soá Alapítványával együttműködve több éve hirdetnek művészeti pályázatot általános iskola felső tagozatán tanuló és középiskolás diákok számára január 27., az auschwitz-birkenaui láger felszabadulásának évfordulójára. A pályaművek a Soá Alapítvány IWitness nevű online oktatási platformján található, túlélőkkel, szemtanúkkal, megmentőkkel felvett videóinterjúk részletei alapján készülnek. Az alkotásokban a tanulók a művészet nyelvén próbáltak meg kifejezni valamit, ami a pályázat címe szerint is elmondhatatlan, de legalábbis nehezen megfogalmazható. A pályázatot évről évre nagy érdeklődés kíséri és rendkívül sokféle műfaji kategóriában születnek pályamunkák. 

– Szenvedéstörténet a holokauszt, az emberi elaljasodásnak annyira az alja, amit szavakkal nem lehet kifejezni – mondta beszédében Nagy István agrárminiszter, hangsúlyozva, hogy a múltat nem eltörölni kell, hanem megismerni, annak minden iszonyatával együtt, hogy soha ne történhessen meg senkivel, ami a múltban megtörtént. 

A bal oldalon Nagy István a zsidó áldozatok mellett a holokausztban életüket vesztő romákra is emlékeztetett. A jobb oldali képen Vida Nárcisz, a Zachor Alapítvány igazgatóhelyettese.
Fotós: Kerekes István

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában