Magánadományból

2023.01.02. 08:01

Megújult a Kőhattyú körül a terület Sopronban

Papp Fanni

Fotó: Szalay Károly

Rendezték a selmeci hagyományőrzők fontos szimbóluma, a Kőhattyú szobor környezetét, mely a Hunyadi János utca és a Béke út kereszteződésében áll az egyetemi klubépület (korábbi KISZ-ház) előtt. 

A szobor környezetének rendbetétele a Soproni Városszépítő Egyesület és a Virágos Sopronért Egyesület útmutatásával és dr. Vendel Miklós akadémikus fiának finanszírozásával valósult meg. 
A zöldterületen két új, különleges csemete is helyet kapott: az 1971-ben végzett évfolyam a Soproni Egyetem botanikus kertjének egykori vezetője, dr. Barabics Elemér által, Sopronban nemesített gömbciprusokat ültetett el. 

Magánadományból újult meg a szobor környezete. Fotó: Szalay Károly

A hattyús kút városképi jelentőségű alkotás, amely 1917-es elkészülte után több mint egy évtizeden át a belvárosban, az Orsolya tér közepén állt. Ott, ahol napjainkban a Mária-kutat láthatjuk. 1929-ben hozták át jelenlegi helyére, miután a városszépítő egyesület megállapította, hogy a kút nem illik az Orsolya térre és helyére „méltóbbat” képzeltek: ekkor került ki a térre a Mária-kút, amely ezt megelőzően a ferences, később bencés kolostor kerengőjét díszítette. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában