Navracsics Tibor Győrben

2023.01.13. 13:35

Megállapodtak a régió fejlesztéséért - együtt keresik a választ Győr-Moson-Sopron sajátos kihívásaira - galéria

Győr-Moson-Sopron sajátos kihívásaira együtt keresik a választ a kereskedelmi kamarák és a területfejlesztési minisztérium.

Bella Violetta

Fotó: Csapó Balázs

  • Stratégiai partnerségi megállapodást írt alá az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zónához tartozó hat vármegye kilenc kamarájának vezetője és dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter péntek délelőtt a Széchenyi István Egyetemen.
  • Az ünnepélyes aláíráson részt vett Latorcai Csaba államtitkár, valamint Czunyiné dr. Bertalan Judit, az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos a kamarai elnökök mellett.

– Miközben az ország többi régiója a felzárkóztatandók közé tartozik, speciális forrásokat és kedvezményesebb támogatási intenzitást kap, addig az Észak-Dunántúlnak ha nem is egyedül, de nehezebb körülmények között kell megállni a a helyét. Burgerland, vagy a Pozsonyi térség olyan versenyképességi kihívást jelent a munkaerő elcsábítása de akár az infrastruktúra fejlesztése szempontjából is mely itt különleges szempontokat hoz előtérbe. Az itteni konzultáció számomra része az Európauniós források optimális hasznosításának. – mondta el lapunknak Navracsics Tibor.

Pintér-Péntek Imre, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, az esemény házigazdája elmondta, az a legfontosabb az, hogy megye olyan vonzó munkahelyeket tudjon adni az itt élőknek, hogy ne Ausztriába és Szlovákiában keressék a boldogulásukat. – Tudjuk, hogy ezért nem azok hibásak, akik kijárnak, nekünk kell olyan munkakörülményeket teremteni anyagilag, erkölcsileg, szociálisan, bölcsődei és óvodai helyekkel és sok más szempontból, hogy jól érezze magát ez a jóképességű és szorgalmas réteg. A területfejlesztési miniszter úgy gondolta, hogy összefogja ezt a rendszert, aminek egy sarokpontja a gazdaságfejlesztés, és az Észak Dunántúli kamarai összefogás.  A kamarák gyűjtik össze azokat a vállalkozókat, akik túllátnak a saját kerítésükön, és a gondolataikat csokorba foglalva leírja, milyen kitörési pontokhoz kell a magyar állam, vagy a régió segítsége. 

Ezekből a konzultációkból állhat össze az országos fejlesztési terv. Lehetséges kitörési pontnak látja a kamara elnöke a logisztikát, hiszen kelet nyugati folyosóban fekszünk, a turizmust, azon belül is a Fertő tavat és a Sziget közt, aminek a lehetőségeit jobban ki kell aknáznunk, valamint az autóipar, aminek meg kell tartanunk a húzó szerepét. – Első generációs vállalkozásoknak kell megfognunk a kezüket, hogy fel tudják venni a versenyt, az ötödik-hatodik generációs szomszéd országbéli vállalkozókkal. – mondta Pintér-Péntek Imre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában