Úton a „Zöld Pannonhalma” felé

2023.01.24. 09:53

Klímabarát mód - a Pannonhalmi Főapátság több száz millió forintból korszerűsíti energiaellátását

Energiaközösség létrehozásával és energiatároló építésével igyekszik a Pannonhalmi Főapátság az eddigieknél is fenntarthatóbban működni. A jövőben várhatóan a villamosenergia szükséglet több mint 90 százalékát megújuló energiából fedezhetik nemcsak a teljes világörökségi épületegyüttesben, hanem a Pannonhalmi Területi Főapátság 15 plébániáján és 10 templomában.

kisalfold.hu

Fotó: MW-archívum

Fotó: Németh András Péter

A tervezett 1 MWA beépített teljesítményű energiatároló kapcsolódik a Főapátság napelemes erőművéhez, amelyet egy korábbi pályázat révén valósított meg a szerzetesközösség. A mostani projektet az Energiaügyi Minisztérium támogatásával a Modernizációs Alapból valósítják meg. Ennek lévén egymástól távolabbi helyszíneket, intézményeket is összekötnek a közcélú hálózat segítségével. A tároló ugyanis csatlakozik a hálózathoz és azon keresztül juttatja el a villamosenergiát a fogyasztási helyekig, például a Bencés Kiadóhoz, a plébániákhoz és templomokhoz – így jön létre az energiaközösség.

A beruházásra a Bencés Kiadó Kft., mint projektgazda közel 462 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el. Az energiatároló a Főapátság napelemparkja mellett kap helyet. A projektnek köszönhetően – összhangban Magyarország energiaipari törekvéseivel és jövőbeni elképzeléseivel – biztonságosabbá válhat az ellátás, valamint komoly lépés az energiafüggetlenség irányába a decentralizált, helyi termelés révén. Emellett egy megújuló, fogyasztásközeli energiatermelés valósulhat meg klímabarát módon.

Fotó: MW-archívum
Fotós: Németh András Péter

  

A Pannonhalmi Főapátság és intézményei, valamint vállalkozásai elkötelezettek a „Zöld Pannonhalma” megvalósítása mellett. Az elmúlt időszakban biomassza erőmű létesült, levegő-vizes és földszondás hőszivattyúk álltak üzembe, az épületek egy részét pedig napelemekkel látták el. A Pannonhalmi Főapátság, mint az ország egyik jelentős turisztikai helyszíne és a Pannonhalmi Bencés Gimnázium otthonaként a konkrét beruházásokon túl kommunikációjában, oktató-nevelő munkájában és programjaiban is hangsúlyt fektet a teremtésvédelemre, ezzel is részt vállalva a hazai környezettudatosság építésében. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában