Per Bécsújhelyen

2023.01.24. 13:41

Kisiklott szerelvény - A GYSEV vonatvezetőjét nem jogerősen hat hónap felfüggesztett börtönre ítélték Ausztriában

A bécsújhelyi (Wiener Neustadt) bíróság nem jogerősen hat hónap felfüggeszett börtönbüntetésre ítélte annak a GYSEV-es személyvonatnak a vezetőjét, amely tavasszal siklott ki Ausztriában. A balesetben egy utas meghalt - írja a Vaol.hu.

kisalfold.hu

A súlyos vonatbaleset Münchendorfban történt tavaly május közepén. Forrás: BFK Mödling/Lukas Derkits

Kedd, 13.39 - Ártatlannak vallotta magát a vonatvezető

A személyvonat 53 éves magyar vezetője a keddi tárgyalás elején ártatlannak vallotta magát. - Több mint 30 éve vagyok mozdonyvezető, hetente kétszer járok ezen a bécsi útvonalon – idézte a bíróságon elmondottakat az ausztriai közszolgálati média. A férfi a baleset okát a jelzőberendezés meghibásodásában látta. A münchendorfi pályaudvar úgynevezett kijárati jelzése azt mutatta számára, hogy teljes sebességgel haladhat. Így gyorsított.

A személyvonat azonban kisiklott. A baleset tavaly májusi napján szolgálatban lévő diszpécser megerősítette, valóban volt fennakadás ezen a vonal ezen részén, emiatt a szerelvényt egy másik vágányra terelték át. Azt azonban nem tudta elképelni, hogy a vonatvezető nem lassít, és az engedélyezett 60 km/h helyett 145 km/h órás sebességgel éri el a váltókat.

A súlyos vonatbaleset Münchendorfban történt tavaly május közepén. Forrás: BFK Mödling/Lukas Derkits

A felkért szakértő úgy fogalmazott: „szinte kizárható” a jelzési hiba. A bíróság délben hirdette ki a nem jogerős ítéletet: hat hónap felfüggesztett börtön a vonatvezetőnek.

A bíró a nagyon enyhe büntetést "a körülmények rendkívül szerencsétlen láncolatával" magyarázta. A bűncselekmény maximális büntetése három évig terjedő szabadságvesztés is lehetett volna. "Rendkívül kicsi annak a valószínűsége, hogy a jel hibás volt" - tette hozzá a bíró. Bővebb részleteket a Vaol.hu-n olvashatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában