Öt emeleten

2023.01.11. 08:27

Jó kilátások az egykori győri kekszgyár Kockájából - fotók, videó

A győri kekszgyár egykori ikonikus épületéből, a Kockából kialakított Széchenyi-egyetemi Tudományos és Innovációs Központot a West Hungária Bau Kft. (WHB) és az EURO GENERÁL Zrt. konzorciuma építi. A régi létesítményből csak a födémpanelok, pillérek és a födémtartó gerendák maradtak meg. Az épület decemberben elérte legmagasabb pontját, bejártuk mind az öt szintjét.

Gyurina Zsolt

Már kész a homlokzat háromoldalú függönyfala és az ötödik emeleti ráépítés. Felvételünkön a Kocka előtt Geszler Norbert, a kivitelező WHB projektvezetője.

Fotós: Huszár Gábor

A Jedlik híd lábánál húzódó győr-szigeti területet korábban a legendás kekszgyár foglalta el, ebből maradt mára egyedüliként az egykori raktár, a Kocka. Köznyelvi nevét onnan szerezte, hogy széle-hossza-magassága nagyjából azonos, 25–29 méter volt.

Hosszú bontás

Valószínűleg minden győrinek van emléke a helyről: vagy ismerőse, hozzátartozója dolgozott ott, vagy sorban állt a bejáratnál lévő, a gyár termékeit kedvezményes áron kínáló kisboltban.

Belépünk az épület belsejébe, ahol egyelőre csak a tartóoszlopok állnak. Geszler Norbert projektigazgató kalauzol minket. 
– A Kocka ipari műemlék, szerkezete a 46 éve ellenére megfelelő – kezdte Geszler Norbert. – Az eredetileg másfél hónapra tervezett bontás mégis négy és félre nyúlt, ugyanis az épület statikai jellegzetessége miatt a homlokzat 6x6 méteres betonelemeit csak úgy lehetett lebontani, hogy párhuzamosan egyben be kellett építeni a merevítő acélokat, különben a megmaradó szerkezet önállóan statikailag nem állékony. 

6,7 milliárd forint 

A West Hungária Bau Kft. (WHB) és az EURO GERENÁL Zrt . úgynevezett Design & Built konstrukcióban nyerte el a kivitelezést, tehát a tervezéstől a megvalósításig mindent magára vállalt. Az alapkövet tavaly január 17-én rakták le, az építési engedélyt április 5-én kapták meg, ezt követően kezdődhetett a kiviteli tervezés és vele párhuzamosan a bontás. A tervezett befejezés dátuma 2023 negyedik negyedéve, a beruházás megvalósításához 6,7 milliárd forintot biztosít a kormány. A főbejárat a körforgalom Töltésszer utcai kivezetője felé néz majd. A mobil falakkal szeparálható földszinten fogadó- és kiállítótér kap helyet. Az épület szintenként 600–650, összesen 3500 négyzetméter, a kétrétegű, 836 milliméter vastagságú biztonsági üvegfelületek nagysága 1800 négyzetméter. Az elképzelés szabadabb jellegű oktatási intézmény pihenőkkel, ahol a hallgatók nemcsak a száraz anyagot kapják, hanem annál jóval többet. Az öt emeleten a Széchenyi-egyetem tárgyalói, laborai, előadói, konferenciatermei, irodái és az ezeket kiszolgáló létesítmények sorakoznak majd. 

Ipari jelleg 

Felfelé ballagunk a friss lépcsőkön. A raktárépület meglévő lépcsőháza a közoktatási funkciónak már nem felelt meg, el kellett bontani, az ötödik emeletre már az új feljárókon jutunk fel. A lépcsők mellett két friss betonelem. A már álló 28 méter magas teherliftaknát még egy hatméteres monolittoldalékkal meghosszabbították. Egy személy- és egy teherlift lesz, persze utóbbi is alkalmas emberek szállítására. Azt is megtudjuk menet közben, hogy a belső térben leginkább a jellegzetesen iparcsarnokban használt plafonpanel emlékeztet az egykori gyárra, illetve az, hogy a tervezők szándékosan nem rejtették állmennyezet mögé a gépészetet vagy éppen a villanyvezetékeket. 

Pazar panoráma 

Felérve a legfelső szintre csodás kilátás tárul elénk. A távolban a Sokorói-dombság, Pannonhalma apátsága, közelebb a Püspökerdő csábítja el a szemet. Előttünk a győri termálfürdő szifoncsúszdája. Két terasz is épül, ahonnét lehet majd nézelődni. A homlokzati falnál – minden emeleten – végig 50 centis ülőpadokon lehet megpihenni. A 31 méterre nyúló attikán napelemeket helyeznek el, ezek részben fedezik majd az épület energiaigényét. A fűtés távhő lesz. 

Váratlan akadályok 

– A lebontott homlokzati panelokat ledaráltuk és a parkolók alépítményénél újrahasznosítottuk. A következő lépés a tető mihamarabbi szigetelése, biztosítva, hogy az alsóbb szinteken is lehessen dolgozni. Voltak váratlan akadályok: kiderült, hogy a környéken a teherhordó talaj szintje nagyon mélyen, 9–12 méteren található, az újonnan felhúzott kisebb épületeket tehát alá kellett cölöpözni, nem várt költséggel – mesélte a projektvezető.

Az épületet négy oldalról látvány- elemként függönyszerű acélháló, illetve egy kilépőnek is alkalmas szervizfolyosó öleli majd körül. A külső borításon, ami az üvegfelületek mellett látszódni fog, a Széchenyi-egyetem kék színe uralkodik. A bejárásról galéria és videó is készült, a szöveg alatt megtekinthetők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában