Elhúzódnak a betegségek

2023.01.20. 08:04

Influenza – Országosan nőtt, Győr-Moson-Sopronban már kissé csökkent az esetszám

Az év második hetében 11 közigazgatási területen nőtt, hétben csökkent, kettőben nem változott az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva.

Barki Andrea

Nem lehet mást tenni, ki kell várni a gyógyulást.- mondja dr. Schmidt Péter győri gyermekgyógyász, aki a védőoltást is ajánlja megelőzésként.

Fotó: Csapó Balázs

Járványos szintre emelkedtek az influenzaszerű megbetegedések, emellett zajlik a légúti óriássejtes vírus (RSV) okozta járvány is – jelentette be az országos tiszti főorvos a napokban. Január 9. és 15. között 170.600-an fordultak orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 23.200 embernél diagnosztizáltak influenzaszerű megbetegedést.

Az év második hetében 11 közigazgatási területen nőtt, hétben csökkent, kettőben nem változott az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. 
Győr-Moson-Sopronban csökkent a betegek száma. Müller Cecília országos tiszti főorvos már az előző héten felhívta a figyelmet az egyéni higiéné fontosságára, a kézfertőtlenítésre, a gyakori kézmosásra és a lakás gyakori átszellőztetésére. Elmondta, hogy még most is érdemes kérni az influenza elleni védőoltást, mert van még idő a védettség kialakulásához. Hozzátette: egy kibontakozó járvány alatt sem indokolatlan az oltás felvétele, azzal enyhébb tünetekkel átvészelhető a fertőzés. Az oltást leginkább a sérülékenyebb csoportoknak (idősek, krónikus betegek), az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint az állattartó telepeken dolgozóknak ajánlják. Jelenleg nincs érvényben kórházi látogatási tilalom, de az esetszámok emelkedésével várhatók ilyen intézkedések – közölte. 

 

A nagy gyakorlattal rendelkező győri gyermekgyógyászt, dr. Schmidt Pétert kérdeztük: milyen a forgalom a rendelőjében? 

– Szerencsére járványt még nem, csak járványszerű megbetegedést tapasztaltam, viszont több mint ötven éve vagyok a pályán, és teljesen új dologgal szembesültem szeptembertől. Korábban egy felső légúti megbetegedés, hörghurut, torok-, mandula- vagy orrmelléküreg-gyulladás napok alatt lezajlott. Tavaly ősz óta viszont azt látjuk, hogy 8–10–15 napig is elhúzódhatnak ezek a betegségek. Ennek számos oka lehet. Érthető, hogy a szülők nehezen viselik el, hogy ilyen hosszú a gyógyulás folyamata, de sajnos el kell fogadniuk. Nem tudom a gyerekeket előbb visszaengedni a közösségbe, mert nehezen csillapítható a köhögés, a gyulladás, másrészt nincs arra garancia, hogy nem fertőzi meg a többieket. Nem lehet mást tenni, ki kell várni a gyógyulást – szögezte le a győri gyermekorvos, aki szerint az influenzaszerű megbetegedések jóval nagyobb arányban jelentkeznek, mint az előző években. 

Mint mondta, a magas lázzal, hidegrázással, rossz közérzettel járó influenza még nem csapódott le a gyerekeknél, aminek az oka az lehet, hogy az átoltottságuk megfelelő volt. A szakember betegség esetén lázcsillapítást, megfelelő folyadékbevitelt, vitaminok szedését ajánlja a teljes gyógyulásig. 

Dr. Balázs Mihály kollegiális vezető háziorvos praxisában kissé emelkedtek a betegszámok az elmúlt hetekben. Fotó: 
Fotós: Nagy Gábor / Forrás: Kisalföld-archív

Dr. Balázs Mihály, Győr-Moson-Sopron vármegye kollegiá­lis vezető háziorvosa Bágyogszováton kétezer fős vegyes praxisban rendel. 

– A körzetemben még nem érződik az influenzajárvány. A gyermekek, főleg az óvodások és iskolások körében ugyan tapasztalható némi emelkedés, de az elsősorban bakteriálisnak tűnik. Nagyon sok tüszős mandulagyulladással találkozom, kifejezetten az influenzára utaló tünetekkel kevesen jelentkeztek egyelőre. A covidos betegem is kevés. Elmondható, hogy kissé emelkedő esetszámú, de még békés időszak érzékelhető. A megelőzést, higiénés szabályok betartását ajánlom. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában