Összegzés

2023.01.02. 09:29

Ilyen volt 2022 a Rábaközben

Szubjektív, hogy egy búcsúzó esztendő jó volt-e, avagy rossz. Mindenki maga tudja ezt megítélni, de az biztos, hogy 2022 is bővelkedett olyan eseményekben, amelyek Rábaköz oldalunkra kívánkoztak. Érdekes emberekről, történetekről szól összefoglalónk.

Cs. Kovács Attila –Kustor Réka

Szakatics Csaba, a keresztapa, Müllner Adrienn, a keresztanya kezében Merlinnel, Imre atya, a nagytesó, Mexx, Moana Hager és férje, Hager Máté a győri karmelita templomban. Fotó: Nagy Gábor

Rekordszámú főzőcsapat és résztvevő volt az idei Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivál mérlege. Az ország minden szegletéből, de Erdélyből és a Felvidékről is érkeztek főzőcsapatok. Tisztelegve a múlt előtt az egykori Gulyás csárda helyén emléktáblát avattak. A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség pedig szakmai oltalom alá vette a böllérmájfesztivált. 

A dénesfai önkormányzat egy többhektáros ősparkkal gazdagodott. Az állam adta át az erdő tulajdonjogát a falunak, melyben turisztikai fejlesztéseket, illetve iskolai programokat terveznek a községvezetők. Az biztos, hogy a park így is gyönyörű. Egykor a helyi birtokoscsalád, a gróf Cziráky família uradalmához tartozott és évtizedekkel ezelőtt is a falubeliek kedvelt kiránduló-, pihenőhelye volt. 
Komoly, hosszú időre meghatározó fürdőfejlesztéseket jelentettek be Kapuváron és Csornán is. Mindkét településen milliárdos nagyságrendben érkezett az állami támogatás. A két létesítményre ráfért már egy jelentős beruházás, mely a turizmust, az idegenforgalmat szolgálja. Csornán jelenleg is tart az előkészítő munka, hogy jövőre az építkezés is megkezdődhessen. A strand, ha korlátozva is, de a tervek szerint nyitva lesz a szezonban. 

Takács Lajos, Dénesfa polgármestere örömmel tudatta, hogy ősparkkal gazdagodott a falu.

Hager Merlin varázsolt egy életet magának. A kisfiú 6 hónapra, mindössze 550 grammal és 30 centivel született. A születésnapjának dátuma is mágikus: 2022. 02. 22. Életigenlésének köszönhetően mára egy egészséges kisgyereknek örülhetnek szülei és testvére. Az édesanya, viszonozva a sok jót, amit kapott, a koraszülöttosztályról választott keresztanyát Merlinnek, aki Müllner Adrienn lett, de több munkatársa és a „PIC-es” gyerekek és családjuk is részt vett a ceremónián, vagyis ahogy Adrienn elnevezte, a hálabulin. 

Szakatics Csaba, a keresztapa, Müllner Adrienn, a keresztanya kezében Merlinnel, Imre atya, a nagytesó, Mexx, Moana Hager és férje, Hager Máté a győri karmelita templomban. Fotó: Nagy Gábor

Rábacsécsény egy emberként állt a Kárpátaljáról érkező Hidi család mellé. Hidi Gabriella Bianka gyermekeivel és anyósával érkezett a faluba, ahol az önkormányzat adott nekik szállást, a helyiek pedig bútorokat, ruhákat, élelmiszert. A család beilleszkedett a község életébe, hálájuk jeléül pedig egy jó adag süteménnyel kedveskedtek az iskolásoknak. 

Bizton mondhatjuk, ritka, hogy valaki közel a nyolcvannyolchoz még aktívan dolgozik, pláne, ha a tetőn végzi a munkáját. Varga Gyula ácsmester hetvenkét, a szakmában töltött év után tavaly kezdte csak el igazán a nyugdíjaséveit. Még 87 évesen is gyakorta láthattuk a magasban. A munkájában leginkább a szabadság érzését szerette. Idősotthonnal bővült a Csornai Premontrei Apátság épülete. Állami támogatással építkeztek az atyák, az intézményt a rendház új szárnyában alakítottak ki. Az otthon a Szent Norbert nevet kapta, és a város központjából a Szent Norbert sétányon keresztül lehet megközelíteni. 

Varga Gyula ácsmestert még 87 évesen is gyakran láthattuk a magasban. Fotó: Kustor Réka

Felújította a kapuvári önkormányzat a menekülés hídját, azaz az Andaui (Mosontarcsa) hidat. Az átjárón 1956-ban több tízezer magyar menekült Ausztriába. Tavaly már lezárták az átkelőt, a szerkezete balesetveszélyessé vált. A megújult hídon 56 darab szimbolikus alak áll 56 fokos szögben megdőlve Ausztria felé. Rég nem látott mértékű útfelújítások zajlottak a Rábaközben, több tíz kilométeres szakasz kapott új burkolatot a Magyar Falu Program Falusi Útalapja révén. A beruházások sorának itt nincs vége, tovább folytatódnak majd a térségünkben. 

Kónyban több mint száz éve táncolják a verbunkot, a legénytáncot. A hagyományt őrzik és továbbadják a mai legények is: ugyanazokkal a lépésekkel, ugyanazokkal a mozdulatokkal, mint nagy-, déd- és ük- apáik. Az ősszel nagy öröm érte a Kónyi Hagyományőrző és Kulturális Egyesületet. Kérelmüknek helyt adva a megyei értéktárbizottság a kónyi verbunkot felvette a megye értéktárába, azaz a tánc megyerikum lett. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában