Nehézfém a poharunkban

2023.01.13. 18:03

Hogy védekezni tudjunk az ólombevitel ellen, nem árt tudni a valós kockázatot - 3 forrásból is rendelkezésre állnak a Győr-Moson-Sopront érintő adatok

Az ivóvízben helyenként előforduló mennyiség mérgezést nem okoz, ám mivel magzati és kisbabakorban káros hatással lehet az idegrendszeri fejlődésre, ivóvizünk ólomtartalmára ezért is érdemes odafigyelni.

Bella Violetta

Győr belvárosában, a Limában bár a sörök és borok között nem sokan választják a csapvizet, de teljes biztonsággal tehetnék. Képünkön Deé János, a Lima Pub tulajdonosa. Fotó: Rákóczy Ádám

Beethoven, Michelangelo, Nagy Sándor. Hajdan a tehetősek kaptak csak ólommérgezést, mert kizárólag ők engedhették meg maguknak, hogy ón- vagy ólomkancsókban tartsák a vizet vagy a bort. Ma leginkább foglalkozásköri ártalomként, a védőfelszerelés nem megfelelő használata miatt fordul elő ólomhoz kötődően évi 10–20 mérgezéses eset Magyarországon. 

Az ivóvízben helyenként előforduló mennyiség mérgezést nem okoz, ám mivel magzati és kisbabakorban káros hatással lehet az idegrendszeri fejlődésre, ivóvizünk ólomtartalmára ezért erre is érdemes odafigyelni. Hosszú évek alatt a felnőtteknél is kialakulhat vérszegénység, vesekárosodás. Azért kell törekednünk minimalizálni az ólombevitelt, mert nincs íze vagy szaga, ami miatt észrevehetnénk. 

A hazai lakóházak egyharmada 1945 előtt épült. Az ilyen házakban élők felét érintheti a régi ólomcsövekből származó szennyezés, de gondot okozhat egy rézcsap vagy akár a vízóra is. 

Dr. Vargha Márta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ vezető vízhigiénés szakértője elmondta, hogy három forrásból is rendelkezésre állnak a vármegyénket érintő adatok. Elsőként a vízművek és a népegészségügyi hatóságok rendszeres mérései, amelyekből az elmúlt öt év ötszáz mérése alapján az eredmények mindössze 1 százaléka volt határérték feletti. 

Belvárosi veszélyek 

– Ám az ólom problémája nem a szolgáltató területén merül fel – mondja a szakember –, hanem az ingatlanokon belül. Ezért 2017 és 2020 között két területen, épületeken belüli méréseket végzett az NNK, a várhatóan veszélyeztetett győri belvárosban és a feltételezés szerint alacsony kockázatú Rábapatonán. 

– Győr belvárosában 80 mintavételi helyből tizenhat százalékban volt határérték feletti az eredmény, Rábapatonán pedig 40 mintavételből egyetlen volt határérték feletti a csapnyitáskor. Egy perc folyatás után viszont a belvárosban öt százalék alá, Rábapatonán pedig nullára csökkent. 

 

A lakosságnak is volt lehetősége ingyenesen bevizsgáltatni a vizet. 

– 21 Győr-Moson-Sopron vármegyei településről 59 mintát kaptunk, ebből 15 százalékban volt határérték felett az ólom, de a folyatást követően 5 százalék alá csökkent. A magasabb kifogásoltsági arány természetes, mert olyanok vizsgáltattak be mintát, akik gyanították, hogy náluk probléma lehet. 

A reprezentatív országos mérés adatait tartalmazza az októberre elkészült kockázati térkép, amely cím szerint és épülettömbig lebontva mutatja meg, hogy mekkora a kockázata az ólom előfordulásának a vízben. Két-háromezer forintért bárki bevizsgáltathatja a vizét, a legtöbb laboratóriumban fogadnak mintát. 

Ólombiztos védekezés 

Társasházak számára tartós megoldást kizárólag a teljes körű csőcsere nyújt. 

– Ha nincs mód átfogó felújításra, se csüggedjünk, a kifolyatás megoldást jelent. Vargha Márta szerint nem kell minden pohár víz előtt egy percig pazarolni, de érdemes másként szervezni a háztartás feladatait: – Felkelést követően vagy munka után hazaérve vagyunk kitéve a legnagyobb kockázatnak, amikor hosszan pangott a víz a csövekben és volt ideje kioldódni az ólomnak. Ha reggel előbb zuhanyozunk, mielőtt innánk, vagy hazaérve előbb meglocsolunk vagy elmosogatunk a teaforralás előtt, akkor megtörtént a kifolyatás pazarlás nélkül. Én is egy száztíz éves házban élek, ezért így szervezem a háztartási feladatokat. 
Vannak olyan ivóvíztisztító kisberendezések, amelyek alkalmasak ólom kiszűrésére, de korántsem mind. Fontos a helyes karbantartásuk ezeknek az eszközöknek.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában