Közlekedés

2023.01.12. 08:34

Fontos a láthatóság - Az utóbbi napokban több gázolásos baleset történt Sopronban

Télen kedvezőtlenebbek az út-, látási és időjárási viszonyok, amik fokozott veszélyt jelentenek. A nedves, nyirkos időjárás nagy körültekintést igényel autóstól és gyalogostól egyaránt.

kisalfold.hu

Bizonytalan helyzetekben soha ne lépjünk le a járdáról. Fotó: M. D.

Az utóbbi napokban több gázolásos baleset történt a soproni utakon. A Soproni Rendőrkapitányság munkatársai korábban felhívták a figyelmet a télies időjárás okozta veszélyekre. Az intelmek közül a legfontosabb, hogy a járművezetők mindig az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően vezessenek. Ugyanakkor a gyalogosoknak is mindent meg kell tenni saját biztonságukért. A KRESZ előírja, hogy a kijelölt gyalogátkelőhelyeken a járművezetőknek elsőbbséget kell adniuk a gyalogosoknak, de a rossz közlekedési viszonyok megnehezíthetik ennek a betartását. Hiába vétlen a gyalogos, mivel a közlekedésben ő a legvédtelenebb, gyakran súlyosan megsérül. Ezért mielőtt lelépünk a járdáról, saját védelmünk érdekében nézzünk körül és győződjünk meg arról, hogy a sofőr észrevett-e minket, és várjuk meg, míg megáll. Ezt tegyük meg minden esetben, mielőtt másik forgalmi sávba lépünk – tanácsolják a közlekedési szakemberek. Ruházatunkkal is sokat tehetünk a biztonságunkért, legyünk minél jobban láthatóak, használhatunk fényvisszaverő karpántot vagy matricát, hordhatunk láthatósági mellényt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában