Beérik az odafigyelés gyümölcse

2023.01.26. 20:50

Épül a nagyszentjánosi bölcsőde - jövő januárra elkészülhet

Jövő januárra készül el az új bölcsődeépület, melyben 28 kisgyermek számára lesz hely. – Tavaly 40 gyermek születésének örülhettünk a faluban. Nagy az igény a bölcsire, várólista van, és az oviban is bővítenünk kell – sorolta Friderics Cecília polgármester. – Volt, hogy alig ötven kisgyermek járt az óvodánkba és most már a hetven főt bőven túlhaladtuk.

Bella Violetta

Az új bölcsődeépület az iskola és óvoda mellett lesz, frissen vette át a területet a kivitelező. Friderics Cecília polgármester szerint nagy segítséget jelent majd a családoknak. Fotó: Csapó Balázs

Az óvoda négy csoportszobájának egyikét használták egy pici, nyolcfős családi bölcsődének, de az óvoda számára is egyre szűkösebb a hely és bölcsődére is egyre nagyobb az igény, mert jellemzően a gyermek kétéves korára visszamennek dolgozni az édesanyák. 

– Idejében gondolkodtunk, mert mire felépítjük a bölcsődét, addigra épp tűrhetetlen lenne a helyzet a gyerekek elhelyezésében. A kormányzat biztosítja a forrásokat, amikkel tudunk ilyen intézményhálózatot működtetni. Felújítottuk a konyhát, helyben főzünk óvodára, bölcsődére, iskolára, felnőttekre. 

Friderics Cecília büszke arra, hogy csupa helyi lakos dolgozik a konyhán és tápanyagdús, minőségi ételt tudnak adni szolid áron. Amikor legutóbb a raktárban járt, jázmin rizst, Himalája sót, durumtésztát látott. A családtámogatás tudatos programjává vált Nagyszentjánosnak, mert pár éve még aggasztó volt a helyzet. 

– Volt egy mélypontunk 2010 után, amikor nagyon kevés gyerek született a faluban, tíz-egynéhány. Féltünk az osztályösszevonásoktól, vagy hogy veszélybe kerül az iskola léte. Akkor gondoltuk úgy, hogy a kiút és a település jövője, ha ide gyerekek születnek és családok települnek. Ezért nagyon tudatosan elkezdtünk minden lehetőséget megragadni. 

Mögé álltak a lakópark tervezésének és több családbarát intézkedést hoztak. Egyszeri születési támogatást nyújt az önkormányzat, és óvodától egyetemig támogatják a szeptemberi évkezdését a családoknak. Pályáztak egy falubuszra, mely reggel a lakóparki gyerekeket hordja majd az iskolába, délután hazaviszi, közben pedig az ebéd kihordásában segít. Ennek érkezését a nyárra várják. 

Családbarát település. Bölcsődét épít Nagyszentjános, a képen Friderics Cecília polgármester. Fotó: Csapó Balázs

Szeretnék könnyíteni a gyalogos és kerékpáros közlekedést is a két településrész között, erre folyamatban van a pályázat. – Saját költségünkre gyermekorvost hívunk minden héten, aki a védőnővel együtt dolgozik. Büszkeségünk a Bakony-ér családsegítő intézmény, amit több önkormányzattal összefogásban kezdtünk el, és átfogó, szakmai szolgáltatást vállal. Az önkormányzat a saját pénzén családpszichológust alkalmaz, aki a foglaltságát tekintve nagyon fontos és komoly segítség. 

Közterület-fejlesztésbe 2010-től kezdtek, hogy ne csak szépek, de kisgyermekkel is használhatóak és babakocsival is járhatóak legyenek a település közterei. 

– Amikor épp pénzünk vagy pályázati lehetőségünk volt, akkor fásítást végeztünk, vagy játszótereket, később szabadtéri kondiparkot építettünk. Rekultiváltuk az önkormányzat melletti szemétlerakó területet, kétezer őshonos cserjét és fát ültettünk el és kibővítettük a játszóteret. Tele vagyunk családbarát rendezvénnyel, most készülünk lassan a nyusziváróra. A vonattal ingázók számára építettünk fedett kerékpártárolót. Mindig tele van. 

Mindezek az intézkedések kezdik mutatni az eredményeket a növekvő gyermekszámban. – Tavalyelőtt 37-en születtek, tavaly 40-en, de már most januárban is írtam alá 3 vagy 4 születési támogatást. Ezt így komplex rendszerben működtetjük és reméljük, hogy a családok ezt érzik és szeretnek itt élni, Nagyszentjánoson. Odafigyelünk mindenkire, hogy itt vagyunk, lehet számítani ránk. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában