Mementó az áldozatoknak

2023.01.13. 14:15

Emlékkereszt a doni hősökért - A Jánossomorját alkotó három településen több mint 430 hősi halottat gyászoltak

Emlékkeresztet avattak csütörtökön a doni katasztrófa nyolcvanadik évfordulóján a magyar királyi 2. hadsereg katonái és munkaszolgálatosai előtt tisztelegve a mosonszentjánosi temető bejáratánál.

Mészely Réka

Veres Dávid helytörténet-kutató beszédében a doni hősökre emlékezett. Fotó: M. R.

JánossomorjaÚj funkciót találtak a 2020-ig a jánossomorjai Hármashalomnál lévő keresztnek: most a doni hősök emlékét őrzi a mosonszentjánosi temetőnél. A mementót tegnap avatták fel és áldotta meg Kótai Lajos kanonok-plébános.

– Jánossomorja önkormányzata egyöntetűen támogatta Lipovits Máté képviselő javaslatát egy kegyeleti emlékmű felállítására a tragédia 80. évfordulója alkalmából – hangsúlyozta köszöntőjében Lőrincz György jánossomorjai polgármester, aki a koordinációt felvállaló Lipovits Máté mellett köszönetet mondott Zalán Zsolt tervezőnek és építési projektvezetőnek, Németh Csaba kivitelezőnek, aki a márványtáblát és a feliratozását adományként biztosította, Szalai Ádámnak, aki a feliratot véste a táblába és a szükséges betoncsiszolásokat végezte el, a VÜMESZ munkatársainak, akik a környezet rendezésében, kialakításában vettek részt, továbbá Veres Dávidnak és Hauptmann Tamásnak, akik a felirat szövegezését és az idézet kiválasztását vállalták magukra.

 

– Ez az emlékhely nemcsak mementó, hanem az emlékezés és a tisztelgés helye is mostantól. És nekünk, az utókornak kötelessége, hogy méltó módon, kegyelettel megőrizzük a hősök emlékét – fűzte hozzá a városvezető. – A második világháború során a Jánossomorját alkotó három településen több mint 430 hősi halottat gyászoltak, akik közül majdnem negyvenen közvetlenül a Don környékén vesztették életüket, a doni áttörést követően vagy már előtte. Ez a két szám minden bizonnyal magasabb, de az el­esettek, eltűntek, hadifogságba esettek pontos számát valószínűleg sosem fogjuk megtudni – emelte ki beszédében Veres Dávid helytörténet-kutató, emlékeztetve az egybegyűlteket a doni tragédiára.

Veres Dávid helytörténet-kutató beszédében a doni hősökre emlékezett. Fotó: M. R.

Az emlékkereszt az összefogásnak köszönhetően megújulva, új szerepet betöltve mindenki számára lehetőséget nyújt, hogy gyertyát gyújtson az elesett katonákért. Mindazokért, akik a Donnál vagy más hadszíntéren estek el, de azoknak is emlékhelyet ad, akiknek az ősei ismeretlenül, névtelenül nyugszanak valahol a távolban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában