Embercsempészet

2023.01.05. 16:24

Ausztriában tavaly 687 embercsempészt fogtak el: 300-at az osztrák-magyar határon

Csak Ausztria Magyarországgal közös határán több mint 300 gyanúsítottat vettek őrizetbe.

MTI

Korábbi felvétel

Ausztriában tavaly 687 embercsempészt fogtak el - jelentette be szerdán az osztrák belügyminisztérium a hivatalos éves mérleget ismertetve.

A tárca szerint 2016 óta nem volt ilyen magas ez a szám. Csak Ausztria Magyarországgal közös határán több mint 300 gyanúsítottat vettek őrizetbe. A tájékoztatás szerint az embercsempészek zöme szíriai, török, román, illetve ukrán állampolgár.

Az osztrák belügyminisztérium szerint a bűnözők 2022-ben az ukrajnai konfliktust kihasználva hitették el menedékkérőkkel, hogy simán Európába juthatnak, mivel - állították - nem ellenőriznek a határokon. A tárca hozzátette, hogy az embercsempészet lett az egyik legjövedelmezőbb bűncselekmény a szervezett bűnözők körében.

A tárca egyben felidézte, hogy 2022 májusában sikerült egy kiemelkedően komoly nyomozati eredményt elérni: feltárták, hogy egy gyanúsított a bűnhálózatán keresztül mintegy 36 ezer illegális bevándorló továbbutazását szervezte meg Romániából nyugat-európai országokba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában